Reisinformatie voor je vakantie

Vakantie Antalya

Vlag van Turkije
Vakantie Antalya

Antalya, de belangrijkste vakantiebestemming van Turkije is een vat vol contrasten. Het is een aantrekkelijke stad met boulevards omgeven door palmbomen, een indrukwekkende zeehaven en een pittoresk oud stadsgedeelte, Kaleiçi, met zijn smalle steegjes en houten huizen die tegen de muren van de stad zijn aangebouwd.

De stad werd in de 2e eeuw v.Chr. gesticht door Atallos 11, koning van Pergamon, die de stad naar zichzelf noemde, Attaleia. Sindsdien is de stad steeds bewoond geweest en werd ze achtereenvolgens bezet door de Romeinen, de Byzantijnen en de Seltsjoeken, om ten slotte onder Osmaans bewind te komen. In het centrum van de stad verrijst de Yivli Minarelimoskee, gebouwd door de Seltsjoek-sultan Allaeddin Keykubat in de I3e eeuw. De elegante gekartelde minaret van deze moskee is het symbool van Antalya. Het theologische college Karatay Medresse is gelegen in het Kaleiçikwartier en dateert uit dezelfde periodeDe sculpturen in de poort en de mihrab zijn sprekende voorbeelden van Seltsjoekkunst. De twee belangrijkste Osmaanse moskeeën uit de stad zijn de Murat Pasamoskee uit de l8e eeuw, opgetrokken in natuursteen en rustend op vier pilaren over een natuurlijke bron.

De 2e-eeuwse Hldlrhktoren lijkt te zijn opgetrokken als vuurtoren.De Kesik Minarelimoskee getuigt van de diverse invloeden waaraan Antalya in de loop der eeuwen heeft blootgestaan. Deze oorspronkelijke kerk vertoont sporen van de Romeinse, Byzantijnse, Seltsjoekse en Osmaanse cultuur.

Ter gelegenheid van het bezoek van Hadrianus in 130, werd in de stadsmuur een prachtig gedecoreerde deur met drie bogen aangebracht. Bepaalde delen van de muur en één deur staan nog steeds overeind in de nabijheid van de zeehaven. Ook de klokketoren in het Kalekapisikwanier maakt deel uit van de versterkte stadswal.
Het zicht op de stad met het Atatürkpark en het Karaalioglupark, met de schitterend gekleurde exotische bloemen op de voor- grond, het glinsterende water in de baai voor u en de imposante bergen achter u... U weet ongetwijfeld waarom Antalya zo'n populaire vakantiebestemming is geworden. In het Aqua Park aan de oostelijke kust kunt u diverse watersporten beoefenen.
De zeehaven van Kaleiçi in Antalya ,is al meerdere malen met internationale prijzen bekroond en wordt algemeen beschouwd als één van de mooiste van Turkije. Met zijn talloze souvenirswinkeltjes, sympathieke cafés en restaurants en pittoreske jachthaven komt dit complex tegemoet aan alle toeristische behoeften. Een boottocht 's morgens en uit." blazen in de zeehaven 's namiddags. 's Avonds roepen de verlichte oude sr.adsmuren een feeérieke en tegelijk serene sfeer op.

Het archeologisch museum werpt een licht op de periode tussen de oude steentijd (paleolithicum) en het Osmaanse rijk. Het Atatürkmuseum toont voorwerpen gebruikt door de grondlegger van de Turkse republiek. (Beide musea zijn gesloten op maandag).
Het film- en kunstfestival Altin Portakal (Gouden Sinaasappel) van Antalya vindt plaats in het najaar en heeft veel succes. Het amfitheater van Aspendos is het ideale kader voor manifestaties, concenen en festivals. Jaarlijks zijn er in Antalya een aantal juwelenbeurzen.

Geschiedenis

Antalya is lang niet zo oud als de dode steden eromheen. Het werd 'pas' gesticht in de 2e eeuw v. Chr., toen de naburige plaatsen Perge. Aspendos en Termessos allang tot bloei waren gekomen. Koning Attalas II van Pergaman (160-138 v. Chr.) koos deze plek om de beschutte natuurlijke haven en noemde de stad naar zichzelf Attaleia. Nadat Attalos' rijk in handen was gekomen van de Romeinen (zie Bergama) ontwikkelde Attaleia zich als middelpunt van de provincie Asia tot een belangrijke havenstad. Het was dan ook niet zo vreemd dat de apostel Paulus hier op zijn eerste zen- dingsreis binnenvoer met zijn helpers Barnabas en Marcus. Keizer Hadlianus bezocht Attaleia in het jaar 130. Ter gelegenheid van zijn bezoek werd een erepoort in de stadsmuur gebouwd, die nog steeds bestaat. In de Byzantijnse tijd leidde de plaats een sluimerend (maar redelijk veilig en welvarend) bestaan, waaraan een einde kwam tijdens de Tweede Kruistocht (1147-'49), toen het een belangrijk steunpunt was op de route naar het Heilige Land. Niet lang daarna (in 1207) veroverden de Seldsjoe- Î ken onder leiding van sultan Gyasettin Keyhusrev de stad vanuit Konya. Het bezit van de tot Antalya herdoopte havenplaats droeg bij tot het versterken van de internationale reputatie van de Seldsjoeken van Roem. Nu hun rijk een belangrijke verbinding met de zee had, werden zij ook door de zeevarende Europese naties als een belangrijke machtsfactor beschouwd. Al snel begonnen de Seldsjoeken met de bouw van moskeeën, waarvan de interessante 'Gegroefde Minaret' nog steeds markant aanwezigis. Hetpaleis van de sultans werd echter verwoest door de Mongolen. Nadat Antalya eeuwenlang was geregeerd door de Osmanen, werd het in 1918 bezet door Italiaanse troepen. Atatürk wist echter in oktober 1921 door middel van onderhandelingen een terugtrekking te bewerkstelligen. Sindsdien is de stad met rasse schreden tot ontwikkeling gekomen. Vooral dankzij de opkomst van het toerisme in de jaren '80 is Antalya een echte 'boomtown' geworden.

Praktische informatie

Inlichtingen

Het kantoor van het Ministerie van Toerisme zit in hetzelfde gebouw als dat van de nationale Turkse luchtvaartmaatschappij. Het adres van het aan de weg naar het museum gelegen kantoor is Cumhuriyet Caddesi 91. Bij de haven zit ook een informatie kantoor. Adres: Selçuk Mahallesi, Mermeli Sokak, Ali Yusuf Camii Yani Kaleiçi.

Openbaar vervoer

De 10 km ten oosten van het centrum gelegen luchthaven van Antalya heeft dagelijks rechtstreekse verbindingen met istanbul en Ankara. Verder zijn er lijnvluchten naar het Turkse deel van Cyprus en naar verschillende bestemmingen in Europa en het Midden-Oosten. In de vakantieseizoenen doet een hele vloot van chartervliegtuigen Antalya aan.
Antalya heeft twee busstations. De bussen naar alle verre bestemmingen vertrekken sinds 1996 vanaf de nieuwe otogar, 4 km ten noorden van het centrum aan de weg naar Burdur. Per dolmus of taxi kunt u van hieraf het centrum bereiken. Ongeveer 600 m ten oosten van het centrum (hoofdweg volgen) ligt de Dogu Garaji, die van belang is voor dolmus verbindingen met plaatsen ten oosten van Antalya (onder meer Perge, Aspendos en Side). Vanhier vertrekt ook de dolmus naar het strand van Lara.

Accommodatie

De leukste hotels en pensions liggen in de oude stad ten oosten van de
haven (Kaleiçi). De goedkope hotels rond het voormalige busstation aan de
Kazlm Ozalp (Sarampol) Caddesi en in de westelijke moderne stad zijn min-
der aantrekkelijk. De dure hotels zijn geconcentreerd aan Cumhuriyet Cadddesi en ten zuiden van de haven.

Antalya vakantie informatie

Land: Turkije
Ligging: Europa
Oppervlakte: 780.580 km2
Inwoners: 69.660.559