Reisinformatie voor je vakantie

Vakantie Bahama's

Vlag van Bahama's
Vakantie Bahama's

De Bahama-archipel, gelegen ten zuidoosten van Florida in een azuurblauwe zee waarvan de temperatuur nooit onder de 20°C komt, behoort tot de aantrekkelijkste eilandengroepen ter wereld. De circa 700 grote en kleine eilanden koesteren zich het hele jaar door in de tropische zon, terwijl een verfrissende zeebries voor een aangenaam klimaat zorgt. De eilanden bieden naast zon, zee en strand een uitgebreid scala aan vakantiegenoegens. De grotere eilanden New Providence met Paradise Island en Grand Bahama zijn vakantie-bestemmingen pur sang.
In de hoofdstad Nassau (New Providence) vindt u naast fraaie koloniale bouwwerken uit de tijd van de Engelse kolonisatie, diverse gezellige winkelstraten, sfeervolle markten en na zonsondergang een uitgebreid uitgaans-leven. Buiten Nassau liggen aan diverse prachtige stranden, waarvan Cable Beach de bekendste is, comfortabele hotels met naast een gevarieerd aanbod watersporten, uiteraard ook tennis- en golfbanen.

Hoewel een belangrijk deel van het toerisme zich op de grotere eilanden concentreert, kijken wij ook naar de kleinere eilanden. Wie rust en ontspanning zoekt kan op een van de talrijke Family Islands terecht. Het resultaat van onze speurtocht is een verrassend aantrekkelijk hotel, bijna verscholen op een minuscuul eilandje dat alleen per boot bereikbaar is: Harbour Island.

Een paradijselijk eilandje voor de echte fijnproevers, waar duidelijk wordt waarom men zegt: It's better in The Bahamas.

Klimaat

De Bahamas bestaan uit 694 verschillende eilanden met een tropisch/subtropisch klimaat. De gemiddelde jaartemperatuur bedraagt ca. 23,5 graden. De maanden mei tot oktober zijn het warmst en het vochtigst, dagtemperaturen boven 30 graden zijn heel normaal. De tropische regenbuien zijn hevig, maar meestal heel kort. Van november tot april zakt de temperatuur tot ca. 20-22 graden, de zeetemperatuur blijft echter altijd boven de 22 graden, in de zomer zelfs boven 27 graden. In de zomermaanden kunnen laarzen, lichte regenkleding en een parapluie goed van pas komen. Lichte, kantoenen kleding is het beste, in de hotels is vrijetijdskleding heel gebruikelijk. Sommige restaurants en nachtclubs stellen een stropdas en colbert op prijs. Het wordt niet op prijs gesteld als u in badkleding gaat winkelen e.d.

Flora en Fauna

De rotsachtige bodem van de eilandengroep heeft tot gevolg dat de bloemen- en plantenpopulatie niet erg uitgebreid is. Toch zijn er nog 1370 bomen en plantensoorten te vinden op de Bahama's. 121 hiervan zijn inheems en komen nergens anders voor. Voorbeelden hiervan zijn de Bahamian mahogany en de Bahamian pine. Pijnbomen zijn de meest voorkomende bomen in het noorden en westen van de Bahama's, aangevuld met struikgewas en palmen. De palmboom is hier in vele soorten en maten te vinden, met uitzondering van de kokospalm. Mahoniebomen kwamen hier oorspronkelijk ook veel voor, tegenwoordig is deze soort wat zeldzamer.
De Bahama's kennen dertien inheemse diersoorten, die stuk voor stuk met uitsterven worden bedreigd. Twaalf van deze dieren zijn vleermuissoorten. De andere, meest bijzondere, diersoort die alleen op de Bahama's voorkomt is de hutia, verwant aan de cavia. Het beest heeft de grootte van een kat. Afstammelingen van de hutia zijn ook in Cuba en Jamaica aangetroffen. Helaas wordt ook dit knaagdier met uitsterven bedreigd. Verder leven er op de Bahama's veel dieren in het wild, zoals beren, ezels en paarden.

Bevolking

De Bahama's worden bewoond door ongeveer 300.000 mensen. Een etnische minderheid zijn de Haïtianen die de laatste jaren in grote getale van het naburige eiland kwamen om werk te zoeken op de Bahama's. De belangrijkste religies zijn het baptisme (32 procent), anglicaans (20 procent), rooms-katholicisme (19 procent), methodisme (6 procent) en het protestantisme (6 procent). De levensverwachting ligt voor mannen op 67 en voor vrouwen op 77 jaar. De bevolking is vrij jong; 64 procent van de bevolking is jonger dan dertig. Het grootste gedeelte van de bevolking, tachtig procent, woont in stedelijke gebieden. De bevolking is voornamelijk van Britse, Amerikaanse, Ierse of Griekse afkomst. Een klein gedeelte van de bevolking is afkomstig uit Aziatische gebieden.

Geldzaken

De officiele munt is de Bahama Dollar (BMD), in koers gelijk aan de US Dollar. U kunt overal met US Dollars betalen.

Travellers-cheques worden alleen in US Dollars geaccepteerd, girobetaalkaarten kunt u in de Bahamas niet inwisselen. De bekende creditcards worden bijna overal geaccepteerd.

Banken zijn over het algemeen open van maandag t/m vrijdag van 09.30 uur tot 15.00 uur, op vrijdag van 09.30 uur tot 17.00 uur. Veel banken hebben geldautomaten die dag en nacht "open" zijn. Hier kunt u dan met uw creditcard (denk aan de pincode!) geld opnemen, hiervoor worden meestal wel kosten berekend.

Na het toerisme is het bank- en kredietwezen de belangrijkste industrie van de Bahamas, het heet niet voor niks "het Zwitserland van de Caribean". De Bahamas kennen bijna geen belastingen, hierdoor vestigen zich hier veel Amerikanen en veel bedrijven.

Fooien geven is ook in de Bahamas in de dienstverlening ingeburgerd. Over het algemeen zijn bedieningsgeld en belastingen bij de rekening in restaurants inbegrepen, bedienend personeel verwacht meestal een tip als u tevreden bent. Taxichauffeurs verwachten ongeveer 15 procent van de ritprijs ald fooi, kruiers ca. USD 1,- per koffer en kamermeisjes tot ca. USD 2,50 per dag.

Eten en drinken

Eten is in de Bahamas (buiten de hotels) zeker nog betaalbaar. De specialiteiten bestaan o.a. uit Conch, een rose reuzenmossel die op verschillende manieren bereid wordt, van soep tot burger. Een ander bekend gerecht is "Peas and Rice", als nagerecht heeft u vooral keuzen uit heerlijk ijscoupes.

De 'nationale drank' is Bahama Mama, een cocktail met als basis rum. Het lokale bier is goed drinkbaar, het bekendste merk is Kalik.

Taal

De officiele taal is het Engels, veel Bahamians spreken een eigen soort dialect, de basis hiervan is ook Engels maar dan in een vereenvoudigde versie.

Feestdagen

januari 1 Nieuwjaarsdag
variabel Goede Vrijdag en 2e Paasdag
variabel Pinkstermaandag
juni, eerste vrijdag van de maand Dag van de Arbeid, Labour Day
juli 10 Onafhankelijkheidsdag, Independence Day
augustus, eerste maandag van de maand Emancipatie-dag, Emancipation Day
oktober 12 Discovery Day
december 25 en 26 Eerste en Tweede Kerstdag

Winkelen

Winkelen is in de Bahamas over het algemeen interessant, vooral door de vaak lage prijzen voor merkartikelen. Op een groot aantal artikelen wordt geen belasting geheven zoals alcohol, porcelein, kristal, horloges/klokken, fotoartikelen, lederwaren en parfum. Er is een veelvoud aan kleine winkels, vergelijkt u de prijzen! Vanuit de regering is een "Safe Shopping" regeling vastgesteld, deelnemende bedrijven kunt u herkennen aan de roze flamingo. Het best winkelt u in de Bay Street, Nassau, de International Bazar in Freeport en het centrum in Port Lucaya. De winkels zijn over het algemeen geopend van maandag tot zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur. In de super-toeristische gebieden vaak langer en soms ook op zondag, vooral als er een cruiseschip in de haven ligt. Als souvenir zijn wel leuk: gevlochten artikelen op de diverse "straw-markets" en batikstoffen.

Voltage

De gangbare voltage in de Caribbean is 110/120 V maar soms 220 V. Een transformator (converter) is dan nodig tenzij apparatuur zoals een föhn e.d. omschakelbaar is. Er worden Amerikaanse stopcontacten gebruikt, neem daarom een verloopstekker mee.

Bahama's vakantie informatie

Hoofdstad: Nassau
Ligging: Noord-Amerika
Oppervlakte: 13.940 km2
Inwoners: 301.790


Bahama's links

Vakantie Caribien