Reisinformatie voor je vakantie

Vakantie Bali

Vlag van Indonesiƫ
Vakantie Bali

Bali is één van de kleinere eilanden van de Indonesische archipel, maar toeristisch gezien een van de belangrijkste eilanden. De stranden van Nusa Dua, Kuta en Sanur zijn prachtig, dat hoeft geen uitleg. Maar Bali heeft veel meer te bieden. Een rondrit over het eiland laat u kennis maken met de eeuwenoude cultuur, tradities en rituelen. Landschappelijk is Bali heel mooi en niet voor niets hebben vele kunstschilders zich gevestigd in het artistieke Ubud om de kleurenpracht van de omgeving vast te leggen. Bali is het land van de vele goden, Hindoetempels en standbeelden. De bevolking is het grootste deel van de dag bezig de goden te aanbidden en ze tevreden te stemmen. De vrouwen maken prachtige offers van gevouwen palmbladeren en met regelmaat zult u onderweg processietochten aantreffen. Voor tal van gelegenheden worden ceremonieën georganiseerd: de geboorte, de adolescentie (waarbij de tanden worden afgeveild), de rituele ontvoering voor het huwelijk en de crematieceremonie. Hoewel de Balinees uiterst gastvrij en vriendelijk is, wordt het niet op prijs gesteld wanneer u met uw camera in de aanslag getuige bent van deze tradities.

Sanur aan de zuid-oost kust

Sanur is een prettige en mooie strandbestemming. Sanur is kleiner, rustiger, mooier en beschutter dan bestemmingen als Kuta of Legian. Het plaatsje heeft zijn Balinese karakter behouden; dit blijkt vooral 's morgens in alle vroegte, als alleen de plaatselijke bevolking op straat is te zien. Het witte zandstrand van Sanur is op de meeste plaatsen rustig. Sanur kent diverse uitstekende restaurants in typisch Balinese sfeer. Op diverse plaatsen zijn lokale bewoners eenvoudige restaurantjes begonnen op het strand: plastic stoeltjes, maaltijden voor 'geen geld', voeten in het zand. Genieten!

Vanuit Sanur kunt u vele excursies ondernemen. Tips: bezoekt u een Barongdans- en Kecakvoorstelling. U kunt verder naar Ubud, op ongeveer 1 ½ uur rijden van Sanur, toeristisch maar leuk. U kunt ook een dagtocht maken naar Oost-Bali (via Ubud), naar de fantastisch mooie rijstterrassen en naar de moedertempel Besakih. U kunt ook een dagtocht maken naar het Bratanmeer op Noord-Bali, een schitterende tocht door de hoge bergen.

Ubud

Ubud ligt in een vruchtbare streken in de bergen tussen rivieren en is vooral vanuit het verleden als centrum van de kunst. Sinds de schilder Walter Spies hier kwam wonen in de eerste helft van de vorige eeuw is Ubud een Mekka geweest voor zowel inlandse als Europese kunstenaars. Op een oppervlak van tien vierkante km. In en rond het plaatsje wonen de beste dansers, musici, schilders en houtsnijders van Bali. Elke dag van de week is er wel ergens in de omgeving een tempelfestival, viering of tentoonstelling. U moet maar even door het decor van de talrijke winkeltjes met souvenirs heenkijken. Het grootste paleis in Ubud, Puri Saren, is zeker een bezoekje waard. In het museum Puri Lukisan zijn de mooiste selecties schilderijen, tekeningen en beelden vanaf 1930 tot heden te bewonderen. De omgeving van Ubud is prachtig. Erg leuk om te doen: raften op één van de snelstromende rivieren! U komt dan door een gebied, dat u niet vanaf de weg kunt zien.

Sidemen, authenthiek Oost-Bali

Het landschap van dit deel van Bali (het district heet Karangasem) wordt gedomineerd door de machtige Gunung Agung en behoort tot de meest spectaculaire op het eiland.
Karangasem is het meest traditionele van Bali met rustieke dorpjes, gastvrije mensen en unieke festivals. Het is het minst toeristisch en niet dichtbevolkt.
In het hart van dit district ligt Sidemen verborgen in een onbedorven landschap van bergen, valleien en een snelstromende bergrivier. Een geweldige ervaring voor diegenen, die het Bali van vroeger nog willen leren kennen en tot rust willen komen in de adembenemend mooie natuur. De Balinezen beschouwen de heilige berg de Gunung Agung als 'de navel van de wereld' en slapen met hun hoofd naar de Agung.
Op vrij korte afstand ligt het dorp Tenganan, waar nog oorspronkelijke Balinezen, de Bali Aga, leven. Bezoekt u ook de fantastisch mooie en beroemde rijstterrassen bekijken; het dient zelfs als voorbeeld voor andere Aziatische landen.
U moet zeker naar de Besakih, de moedertempel, dat tegen de helling van de Gunung Agung is gebouwd; absoluut een aanrader. Het is het oudste, grootste en indrukwekkendste tempelcomplex op Bali. De kans is groot dat er offerfeesten zijn vanwege de vele goden, districten en Oudbalinese clans, die hier vertegenwoordigd zijn. Ook Klungkung is zeer interessant; hier staat de historische rechtbank Kerta Gosa, waar de plafondschilderingen de straffen uitbeelden.
Op ongeveer een uur rijden naar het oosten ligt de plaats Tirtagangga, één van de mooiste plaatsen op Bali. Tirtagangga (betekent: water van de Ganges) is een vijvercomplex, aangelegd op de plaats van een heilige bron, de plaats van een kleine watertempel. Het is het vroegere weekendverblijf van een vroegere raja. Het heeft ondiepe poelen met aangenaam koel water. De befaamde waterbassins, fonteinen, bizarre beelden en figuurtjes van het openluchtpaleis op de helling van de Gunung Agung zijn toegankelijk voor het publiek; u kunt er ook zwemmen ('s morgen is het water te koud, dus 's middags het water in).
Candi Dasa, aan de oostkust

Candi Dasa ligt aan de kust, het is een leuke bestemming; Candi Dasa leent zich namelijk uitstekend voor het maken van uitstapjes in het oostelijk deel van Bali. Het strand van Candi Dasa is verdwenen een aantal jaren geleden; de hotels hebben een soort brede plankiers gemaakt, met zand bedekt, waarop de strandstoelen staan. Een creatieve oplossing.
Op vrij korte afstand ligt het dorp Tenganan, waar nog oorspronkelijke Balinezen, de Bali Aga, leven. U moet zeker de fantastisch mooie en beroemde rijstterrassen bekijken; het dient zelfs als voorbeeld voor andere Aziatische landen.
U kunt naar Besakih, de moedertempel, dat tegen de helling van de Gunung Agung is gebouwd; is zeker een aanrader. Het is het oudste, grootste en indrukwekkendste tempelcomplex op Bali. De kans is groot dat er offerfeesten zijn vanwege de vele goden, districten en Oudbalinese clans, die hier vertegenwoordigd zijn. Ook Klungkung is zeer interessant; hier staat de historische rechtbank Kerta Gosa, waar de plafondschilderingen de straffen uitbeelden. Op ongeveer een uur rijden naar het oosten ligt de plaats Tirtagangga, één van de mooiste plaatsen op Bali.
Tirtagangga (betekent: water van de Ganges) is een vijvercomplex, aangelegd op de plaats van een heilige bron, de plaats van een kleine watertempel. Het is het vroegere weekendverblijf van een vroegere raja. Het heeft ondiepe poelen met aangenaam koel water. De befaamde waterbassins, fonteinen, bizarre beelden en figuurtjes van het openluchtpaleis op de helling van de Gunung Agung zijn toegankelijk voor het publiek; u kunt er ook 's middags zwemmen ('s morgen is het water te koud).
Lovina, aan de zuidkust

De stranden van Lovina zijn lavastranden (donker zand). Er zijn restaurantjes langs de weg.In Lovina kun je genieten van een prachtige zonsondergang. Je kunt snorkelen en duiken in rustige en glashelder water; de rustige zee en de ondiepe lagune maken deze kust ideaal voor snorkelaars en beginnende duikers. Je kunt ter plaatse een boot huren om naar de mooiste snorkellocaties te varen, deze liggen meer ten oosten van Lovina. Een aanrader: bij, of zelfs vóór zonsopgang, per boot de zee op en op zoek naar de dolfijnen. De kans dat u deze dieren ziet is zo'n 80 %. Je boot wordt soms omringd door honderden springende, spelende en blazende dolfijnen. Heel leuk en bijzonder. U dient al een dag ervóór een boot te bespreken (bij de receptie van het hotel of, goedkoper, op het strand). De tocht duurt meestal ruim twee uur (en laat u niet na een uur al naar uw hotel terugbrengen). Vanaf Lovina zijn goede wandelpaden, tempels en warme zwavelbaden in de heuvels.
Een interessant tochtje vanaf Lovina: Naar het boeddhistische klooster. U rijdt naar Bangjar, ten westen van Lovina. U dient gepast gekleed te gaan; u kunt ter plaatse een sarung huren.

Route Lovina dwars over Bali naar de zuidkust

U rijdt naar het oosten, bij Singaraja gaat u het binnenland in, een fraaie route door de bergen, tot aan het plaatsje Bedugul aan het Bratanmeer. Het serene meer vult de oude krater van de niet meer actieve vulkaan Gunung Catur (meer dan 2000 meter hoog), die boven het meer uittorent. Bedugul ligt op 1200 meter hoogte en is daardoor koel. U kunt ter plaatse een bootje huren en op het meer varen. Op een kleine landtong van de westelijke oever staat het vredige, half hindoeïstische, half boeddhistische tempelcomplex Ulun Danu. Het Bratanmeer is zeer belangrijk voor de irrigatie van de zuidelijke gebieden; het subuk-altaar is het middelpunt van ceremonies, die het eiland moeten verzekeren van een watervoorraad. De hoofdtempel Pura Teratai Bang wordt gedomineerd door een meru-toren van 7 lagen. Een andere elegante tempel heeft maar liefst 11 daken en is gewijd aan Visjnu. U rijdt vervolgens door een pittoresk gebied met groenteterrassen (kool, uien en papaja) naar Pacung. Pacung ligt hoog in de bergen, de omgeving is schitterend: prachtige uitzichten over rijstterrassen, bossen en dorpen. Een imponerende tocht door de hoge bergen van centraal Bali naar Sanur. U passeert vele typisch Balinese dorpen. Neemt u eens de moeite om van de weg af te gaan, een zijweg te nemen en een afgelegen dorp te bezoeken.

Bali vakantie informatie

Hoofdstad: Jakarta
Ligging: Aziƫ
Oppervlakte: 1.919.440 km2
Inwoners: 241.973.879