Reisinformatie voor je vakantie

Vakantie Boedapest

Vlag van Hongarije
Vakantie Boedapest

De stad Boeapest vormt de grens tussen het berglandschap in het noorden en de laagvlakte in het zuiden. Boedapest bestaat uit twee delen die gescheiden worden door de Donau. Boeda ligt op de rechterover en Pest op de linkeroever. De Gellértberg, met de citadel, het voormalig koninklijke paleis en de heuvel met de Sint-Mátyáskerk beheerst het stadsbeeld op de rechteroever. Interessant is het grote stadspark in Pest, met in een grote vijver, op een eiland, het zogenaamde Vajdahunyad kasteel, dat dienst doet als museum voor de landbouw. In het stadspark vindt men verder de dierentuin, het stadscircus en een zwembad, het Széchenyi bad, waar het geneeskrachtige water een temperatuur van 74 graden heeft. De oevers van de rivier zijn door zes verkeersbruggen en twee spoorbruggen met elkaar verbonden. Midden in de rivier ligt het Margareten Eiland, een van de mooiste parken van de stad waar veel openluchtteaters te vinden zijn. Veel geld is in Boedapest besteed aan het behoud van kunstwerken uit het verleden. De gebouwen en monumenten die in WO 2 en de opstand van 1956 verwoest of beschadigd werden, zijn voor zover mogelijk weer in de oude stijl gerestaureerd. In de stad bevinden zich ongeveer 20 musea, 2 operagebouwen en vele theaters.

Eger

De plaats Eger, ten oosten van Boedapest, is één van de mooiste plaatsen in Hongarije. De kleine stad is meer dan 1000 jaar oud en ligt in een vallei. Eger speelde een belangrijke rol in de oorlog met de Turken. Dit verleden is er nog in veel gewoontes en tradities terug te vinden. Onder andere de beroemde Stierenbloedwijn is door leuke verhalen verwant aan deze tijden. Ook heeft zich in Eger een bijzondere badcultuur, naar Turkse gewoontes, ontwikkeld. De open badhuizen zijn ook in de strenge winters geopend en vormen een geliefde bestemming voor de bevolking. Het historische centrum is afgesloten voor verkeer zodat u er heerlijk kunt rondwandelen of een terrasje pakken. 's Avonds kunt u terecht kiezen uit een ruime keuze van goede Hongaarse restaurants.

Siófok

De plaats Siófok is de grootste plaats op de zuidoever van het Balatonmeer. In de badplaats is het toerisme de belangrijkste bron van inkomsten. Vooral bij jongeren is dit een zeer populaire bestemming. De discotheken doen er niet onder voor die in Spanje en Italië, maar zijn wel stukken goedkoper. De stad heeft een 15 km lang strand en een groot aantal appartementen en hotels. Er zijn veel leuke kroegjes en terrasjes waar u lekker kunt eten en drinken. In Siófok kunt u verschillende watersporten beoefenen. Varen en waterskiën zijn goede en goedkope opties. Vanuit de haven van Siófok vertrekken de veerdiensten over het Balatonmeer. In de nabije omgeving bevinden zich interessante monumenten en leuke kleine plaatsjes.

Keszthely

Keszthely is ongeveer evengroot als de meer bekende stad Siófok. Maar waar Siófok vooral ingesteld is op het uitgaanstoerisme, heerst in Kesztely meer een dorpssfeer. Het gezellige stadje heeft een bijzondere historie wat op veel plekken in de stad terug te vinden is. De stad heeft een aantal musea, waaronder het Balatoni Museum waar het ontstaan van het Balatonmeer uitgelegd wordt. In het Romijns en Middeleeuws Lapidarie vindt u informatie over de beroemde Hongaarse schilder János Halápy. In de spiegelgalerij vinden in het seizoen elke dag concerten plaats. Natuurlijk kunt u in Ketszthely ook heerlijk langs de haven lopen waar de boten aanmeren en de plaatselijke bevolking aan het vissen is. Elk jaar is er eind Juli de Borutca, een wijnboulevard waar de wijnen en culturen uit de regio tentoon worden gesteld.

Balaton foldvar

Balatonföldvár is een rustige badplaats met talrijke parken, bloemen en mooie wandelpaden. Vanuit het dorp heeft u een prachtig uitzicht op het tegenover liggende schiereiland Tihany. Balatonföldvár biedt vele stranden, watersportmogelijkheden, talrijke winkels, een openluchttheater, een bioscoop en enkele restaurants. De plaats heeft 1600 inwoners. Het meest bekende in Balatonfoldvar is de beroemde platanenlaan. Balatonföldvár is een voormalige vakantieplaats van overheidspersoneel en vakbondslieden. De grote huizen in het dorp waren van de partijbonzen. Het dorpje beschikt over vele hotels, pensions, kampeerterreinen, strandbaden en veel voorzieningen die garant staan voor een aangename vakantie. Vlak voor de kust ligt het duiveneiland en aan de oever kunt u heerlijk wandelen over de mooie pier met golfbrekers. De jachthaven van Foldvar is een van de grooste van het Balatonmeer. Balatonföldvár biedt u alles wat u van een vakantiebestemming kunt verwachten.

Balaton almadi

Balatonalmádi is met 8.000 inwoners een van de grootste badplaatsen aan de noordoever van het Balatonmeer. De stad ligt in de noord-oostelijke punt van het meer en is aan de noord- en westkant door heuvels omgeven, zodat het in het dorp altijd windstil is. Samen met het mediterrane klimaat zorgt dit voor een optimale conditie. De plaatselijke bevolking verbouwd op de heuvels wijn en u bent als gast van harte uitgenodigd om eens een kijkje te nemen. De gevarieerde omgeving, de overblijfselen uit het verleden, de gastvrijheid en het grote aantal recreatiemogelijkheden maakt een verblijf voor toeristen heel speciaal. Hiernaast beschikt Balatonalmadi over verschillende stranden, zodat iedereen aan zijn trekken komt. ´s Avonds, na een dagje strand, kunt u kiezen uit een groot aantal restaurants, cafe'tjes en wijn-caves die u in het dorpje vindt.

Boedapest vakantie informatie

Land: Hongarije
Ligging: Europa
Oppervlakte: 93.030 km2
Inwoners: 10.006.835