Reisinformatie voor je vakantie

Vakantie Duitsland

Vlag van Duitsland
Vakantie Duitsland

Het land van Beethoven, bratwurst en bier ligt in het hart van Europa, omringd door negen buurlanden: Denemarken, Polen, Tsjechië, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, België, Luxemburg én ... Nederland.
Vóór de vorming van het Duitse Keizerrijk in 1871 was Duitsland nog een lappendeken van koninkrijkjes en vorstendommen. Na 1945 vormde West-Duitsland samen met Frankrijk de motor van de Europese eenwording, onder het motto 'alle Menschen werden Brüder'. Sinds de val van de Berlijnse Muur in 1989 - het einde van de Koude Oorlog - probeert het herenigde Duitsland een brug te slaan tussen West- en Oost-Europa.
Duitsland staat garant voor een succesvolle vakantie. Het landschap is zeer gevarieerd. Klassieke bezienswaardigheden gaan hand in hand met moderne kunst, architectuur en festivals. Rustig wandelen en eeuwenoude kastelen bezoeken, avontuurlijk op pad en wildwatervaren in de bergen of gewoon lekker feesten: het kan allemaal!
De hele oostzijde van Nederland en België grenst aan Duitsland. Je zit er dan ook zo. Dagtochtjes naar steden als Keulen, Aken en Bremen zijn vaak prima te doen. Als je iets langer weg kunt, is de hoofdstad Berlijn een echte aanrader.
    
Maar ook de wintersporter kan bij onze oosterburen z'n lol op. De pistes van Winterberg liggen op slechts een paar uurtjes afstand van de grens.

Klimaat

Het Duitse klimaat lijkt veel op dat van Nederland. Beide landen kijken ’s zomers en ’s winters regelmatig tegen een fikse wolkenpartij aan en ontvangen dus flink wat regen. Anders gezegd: ze hebben te maken met een gematigd zeeklimaat. Wanneer in de zomer een tropische föhnwind door het land waait, kunnen de temperaturen bij onze oosterburen wel flink oplopen.

Cultuur

Van wilde bierfeesten en carnaval tot loveparade's en chique gala's, d'r wordt in Duitsland heel wat feest gevierd. Van begin maart tot eind oktober zijn er jazzfestivals die grote aantallen bezoekers trekken.
De herfst is de tijd van de oogstfeesten. Eén van de uitschieters is het Oktoberfest in de Beierse hoofdstad München. Iedereen neemt deel aan dit bierfeest dus het straatbeeld heeft wel iets weg van een mierenkolonie.
De maand december staat volledig in het teken van 'Weihnachten', met onder andere sfeervolle kerstmarkten en mooie kerstconcerten in het hele land.

Flora en fauna

Door het uitermate gevarieerde landschap heeft Duitsland een evenredig afwisselende flora en fauna. Het vlakke noorden lijkt erg op Nederland: platteland met grazende koeien en schapen. Hoe meer je naar het zuiden trekt, hoe groter het natuurlijke aanbod. In het midden- en hooggebergte vind je een keur aan naald- en loofbomen en bijzondere gewassen. Wild is er niet echt, hoewel kleinwild als vossen weer terugkomt. Vogelsoorten zijn er daarentegen volop.

Duitsland heeft een flink aantal natuurparken, die bij uitstek geschikt zijn voor lange wandelingen en een mooie blik in het Duitse planten- en dierenrijk. Zo is er het beroemde Nationalpark Harz , een middengebergte met bossen en vele soorten gewassen. Ook trekt hier het wildleven weer aan.

Andere natuurparken:
Arnsberger Wald, in het noorden van Sauerland
Ebbegebirge, in het zuidwesten van Sauerland
Homert, in het noordwesten van Sauerland met een massief gebergte midden in het park
Diemelsee, op de grens van de deelstaten Nordrhein-Westfalen en Hessen
Hochtaunus, alle landschapstypen van een middelgebergte
Saar-Hunsruck, met meer dan duizend kilometer wandelweg een ideaal gebied voor het bestuderen van natuur en geologie

De uitstoot van koolstof door de zware industrie in Duitsland en lood van uitlaatgassen dragen bij aan een behoorlijke luchtvervuiling. Zure regen tast de bossen aan. De afvaldumping in de Oost-Duitse rivieren zorgt voor een behoorlijke toename van de vervuiling in de Baltische Zee.

Staat

Duitsland is een federale, democratische republiek en bestaat uit zestien deelstaten (Länder). De belangrijkste spelers in de politiek zijn de CDU, FDP, CSU, SPD, De Groenen, de PDS en de DVU. De bondskanselier leidt de regering, die net als bij ons uit twee kamers bestaat. Eens in de vier jaar vinden federale verkiezingen plaats.

Duitsland is meerdere malen verdeeld geweest in Oost- en West-Duitsland. In 1871 zijn beide landen voor de eerste keer herenigd. Het land leed zware verliezen in beide wereldoorlogen. In 1945 bezetten de geallieerde machten van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en de Sovjet-Unie het land. Vanwege het begin van de Koude Oorlog en de groeiende spanning tussen de Amerikanen en de Russen zijn in 1949 wederom twee Duitse staten gevormd: de West-Duitse Bundesrepublik Deutschland (BRD) en de Oost-Duitse Deutsche Demokratische Republik (DDR).

De democratisch geënte BRD bekleedde al snel een sleutelpositie in belangrijke economische en veiligheidsorganisaties als de EU en de NAVO. De communistische DDR daarentegen lag in de frontlinie van het Warschaupact, dat door de Sovjets werd aangevoerd.

Het verval van de Sovjet-Unie en het einde van de Koude Oorlog maakten in 1989 de weg vrij voor de val van de Berlijnse Muur, de scheidslijn tussen Oost en West. Een gebeurtenis die op 3 oktober 1990 de nieuwe hereniging van beide Duitslanden inluidde.

Economie

Het nieuwe Duitsland pompte een vermogen in het gelijkstellen van het Oost- en West-Duitse productie- en salarisniveau. Ondanks deze enorme investeringen laten de gewenste resultaten helaas nog op zich wachten. Zo is de werkloosheid in het oosten de laatste jaren alleen maar toegenomen. Duitsland hoopt dat het met de invoering van de euro in 2002 een grotere hap uit het EU-budget mag nemen om hiermee de problemen structureler te kunnen aanpakken.

Op 1 januari 1999 richtte Duitsland samen met negen andere Europese landen de Europese Monetaire Unie (EMU) op. Daarmee gaven de landen de controle over hun geldelijke politiek aan de Europese Centrale Banken. Sinds 2002 betalen de Duitsers met de euro in plaats van met de bekende Duitse mark.

Men verwacht dat Duitsland op lange termijn te kampen krijgt met budgettaire problemen. De inkomsten uit belastingen zullen dalen, terwijl de kosten van pensioenen zullen stijgen. Ook de integratie van de voormalige BRD en DDR verloopt niet helemaal soepel. Er zal nog behoorlijk wat geïnvesteerd moeten worden in de hernieuwde eenheid.

Eten en drinken

Het grootste deel van Duitse hotels hebben een eenvoudig ontbijt op de kaart staan. Het bestaat uit een schaal met vleeswaren en kaas, harde broodjes en een schaaltje met jam en honing. Het is niet altijd even smakelijk en als je deze conclusie hebt getrokken na het proeven van een broodje biedt de plaatselijke bakker uitkomst.
Natuurlijk kun je ook een grandcafé binnenstappen om een espresso of capuccino te drinken. Het gebak is zoet en als je daarvan houdt moet je het zeker bij de koffie eten. Wil je niet meteen aan de taart gaan, dan kun je verschillende chcoladesoorten proeven.
De warme maaltijden liggen meestal zwaar op de maag: vlees, gebakken aardappelen, sauzen en soepen. Allemaal goed te eten en gulle porties.
Als je vegetarisch bent, is het niet simpel om in traditionele Duitse restaurants geschikte gerechten te eten. Zelfs een onschuldig ruikend tomatensoepje wil nog wel eens vleesballetjes bevatten. In de grotere steden kun je als vegetariër gelukkig altijd wel ergens terecht, omdat ecologisch verantwoord eten erg in opkomst is.

Voor de echte bierliefhebbers is Duitsland een paradijs. Duitsland heeft 40 procent van het totaal aantal bierbrouwerijen in de wereld. In Beieren alleen al zijn er 800 te vinden. Er zijn zelfs speciale 'bier-touren' die je langs de biergeschiedenis van het land voeren. Iedere streek heeft zijn eigen karakteristieke biersoort.
Maar ook wijn is goed te drinken. Bijvoorbeeld de wijnen uit het Riesling-gebied zijn prima. Door het koudere klimaat gedijen de witte druiven het beste, vandaar dat het aantal Duitse rode wijnen beperkt is.

Duitsland vakantie informatie

Hoofdstad: Berlijn
Ligging: Europa
Oppervlakte: 357.021 km2
Inwoners: 82.431.390