Reisinformatie voor je vakantie

Vakantie Ijsland

Vlag van IJsland
Vakantie Ijsland

IJsland is het dunstbevolkte land van Europa. Op een oppervlakte van 103.000 km² wonen maar 270.000 inwoners. De bewoning is voornamelijk geconcentreerd bij de hoofdstad, Reykjavik.
IJsland werd pas in de laatste decennia van de negende eeuw gekoloniseerd en begint als toeristische bestemming aan grond te winnen. Reden voor deze toeristische interesse is voornamelijk het natuurschoon: warmwaterbronnen, geisers, gletsjers, actieve vulkanen, onmetelijke lava-woestijnen en prachtige gebergten. Daarnaast beschikt IJsland over een rijke historie en cultuur. Voor mensen die van wandelen en ongerepte natuur houden is dit de ultieme vakantiebestemming.

De IJslander heeft een diepgeworteld geloof in sagen en legenden die over zijn woongebied de ronde doen. De overleveringen staan bol van trollen, elfen, outlaws , geesten, afturganga's (zombies), bloeddorstige vrouwen, vikingkoningen, goden en helden uit de Noord-Germaanse mythologie. Vooral elfen worden met groot respect behandeld. Zo worden de wegen speciaal om bekende elfenheuvels heengeleid. De weg tussen de kerk van Kópavogur en de sporthal heet bijvoorbeeld Álfshólsvegur (Elfenheuvelweg).

Klimaat

Dankzij de golfstroom is het klimaat op IJsland een mild, koel zeeklimaat: koel in de zomer, en nogal mild in de winter. Het weer is veranderlijk, en toeristen doen er het beste aan op onverwacht weer voorbereid te zijn.

Toerisme

Andere mogelijkheden om IJsland te bereiken zijn per vrachtboot of per veerboot. Je kunt vanaf Denemarken met de luxueuze veerboot van Smyril Line reizen. Hierbij doe je onderweg de Faröereilanden aan. Je komt aan in het plaatsje Seydisfjördur in Oost-IJsland. Met de veerboot kan ook een beperkt aantal vervoermiddelen (zoals auto's, campers en motoren) meegenomen worden.
Reykjavik is niet zoals andere hoofdsteden. Het is een erg hippe, moderne stad en heeft vele bezienswaardigheden, zoals de oude stad met veel witgeschilderde houten huizen, musea -waaronder het nationaal museum- en markten. Het moderne Reykjavik ligt ten oosten van de oude stad. Goedkopere accommodatie, goedkoper eten en leuke low-budget winkeltjes zijn te vinden in of net ten oosten van de oude stad. Hier tref je ook een bioscoop (Engelstalige vertoning) en theater, opera en uitgaangsgelegenheden.

De meest bezochte toeristische attracties in IJsland liggen beiden in zuid-centraal IJsland. Dit is een regio die bekend staat om haar natuurschoon en historische bezienswaardigheden. Gullfoss is een twee-armige waterval, die tegenwoordig als nationaal monument is aangemerkt. Dit kan prachtige foto's opleveren als de zon erin schijnt en de regenboog te voorschijn komt.

Ten westen van Gullfoss is Geysir, een gebied met daarin de meeste geisers. De "Grote Geiser" die vanaf de 14e-eeuw regelmatig tot uitbarsting kwam, is hiermee in de 20e-eeuw gestopt nadat duizenden toeristen deze geister met stenen en zand hadden volgegooid. Na de aardbeving in 2000 is deze geiser wel weer op gang gekomen, maar er is geen regelmatig patroon in de uitbarstingen. Een goed alternatief is de dichtbij gelegen "Strokkur". Deze geiser barst elke 3 minuten uit tot wel 20 meter hoogte. Wie een foto wil maken moet snel zijn, een uitbarsting duurt maar enkele seconden. In de omgeving tref je tevens vele warmwaterbronnen, warme stoom en mineraalbronnen.

Bepaalde plaatsen in IJsland zijn een waar paradijs voor vogelliefhebbers. Bij Látrabjarg bevindt zich de grootste vogelklif ter wereld, met daarop onder andere de grootste alkenkolonie ter wereld. De Westman-eilanden staan bekend om hun vele soorten zeevogels en het is de thuishaven van IJslands grootste groep papegaaiduikers.
My´vatn, ook wel één van de wereldwonderen genoemd, heeft meer soorten broedende eenden dan waar ook ter wereld. Ook de kolonie grote jagers op de stranden van Zuid-IJsland is de grootste ter wereld.

De beste mogelijkheid om de schoonheid van het land te ontdekken is per camper of huurauto. De voordelen zijn, dat je zelf je route bepaalt, kunt stoppen waar en wanneer je maar wilt en dat je niet hoeft te sjouwen met bagage. Zo ontdek je de hoogtepunten van IJsland in je eigen tempo. Wil je van de ringweg af, dan heeft de personenauto of terreinwagen vierwielaandrijving nodig. Ook is het mogelijk om comfortabel naar een bepaalde regio in IJsland te vliegen. Bij aankomst staat er dan de huurauto voor je klaar.

Taal: IJslands, een verbastering van het Oudnoors. In het IJslandse alfabet zijn nog letters overgebleven die in de rest van Europa verdwenen zijn. Men kan ook goed terecht met Engels.

Hoofdstad: Reykjavik.

Tijdverschil: Het is op IJsland 1 uur vroeger dan in Nederland in de wintertijd en 2 uur vroeger in de zomertijd.

Munteenheid: De IJslandse munteenheid is de kroon, waarbij 100 kroon gelijk staat aan EUR 1,20.


Geld

Koop je IJslandse kronen niet in Nederland. De wisselkoers is zeer ongunstig en daarbij zijn ze ook meestal niet op voorraad. Het beste is gewoon euro's mee te nemen en deze op het vliegveld van Keflavík vlak voor de douane om te wisselen. Op de terugreis kun je het IJslandse muntgeld weer omwisselen.
De creditcards van Visa, Mastercard/Eurocard, American Express en Diners Club worden door bijna alle hotels, restaurants en winkels als wettig betaalmiddel geaccepteerd. Ook op veel boerderijen kun je hiermee worden betalen.
Travellers cheques worden alom geaccepteerd in IJsland.
Banken zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 09:15 uur - 16:00 uur. Postkantoren zijn geopend van maandag t/m vrijdag 08:30 uur -16:30 uur.

Prijsniveau: Omdat bijna alles geïmporteerd moet worden zijn de prijzen in IJsland voor Europese begrippen zeer hoog. Na Japan is het dan ook het duurste vakantieland. Het geven van fooi is niet vereist: de betere restaurants voegen dit al toe aan het totaalbedrag.
Gezondheid: Er zijn geen vaccinaties nodig voor een bezoek aan IJsland. Wel wordt aangeraden rekening te houden met snel wisselende weersomstandigheden. Grensdocumenten: Men kan met een geldig paspoort of een Europese identiteitskaart IJsland bezoeken.

Reisseizoen: De beste reistijd is van juni tot eind augustus. Hierna gaan hotels, campings, openbaar vervoer en restaurants zich alweer gereedmaken voor de winter.

Aanvlieghaven: Vanaf Nederland kan men direct op de luchthaven Keflavik, ongeveer 40 km van Reykjavik, vliegen met Iceland Air.
Icelandair vliegt in het hoogseizoen vier keer per week. De vliegtijd bedraagt ongeveer drie uur.

Telefoon: Het telefoonnetwerk is prima.

Electriciteit: 220V.

AKTIVITEITEN

Winkelen

De winkels op IJsland zijn van internationale standaard, en bieden een grote variëteit van waren aan. Plaatselijke specialiteiten zijn:wollen, gebreide artikelen zoals truien, vesten,mutsen en wanten; handgemaakte keramiek, glaswerk en zilveren sieraden. Er is ook een grote keuze aan zeeprodukten van hoge kwaliteit.
Alle bezoekers van IJsland kunnen de plaatselijke BTW terugbetaald krijgen. Dit resulteert in een korting van maximum 15% op de verkoopprijs, vooropgesteld dat de bezoeker binnen 3 maanden na de koopdatum van IJsland vertrekt. De totale koopsom (BTW incl.) moet minstens ISK 4.000 bedragen per winkel. Alle waren (behalve wolwaren) moeten bij de douane getoond worden. Op het vliegveld Keflavík geldt dit alleen voor formulieren voor belastingvrij kopen die betrekking hebben op een terugbetaalde belasting voor een bedrag hoger dan ISK 5.000. Alle andere formulieren kunnen direct ingewisseld worden voor contant geld bij de bank Landsbanki Íslands in de vertrekhal.

Wandelen

Bijna de helft van IJsland ligt hoger dan 400 meter boven zeespiegel, en een groot gedeelte van het eiland is bedekt met lava, gletsjers, meren en zandvlaktes.
Op verschillende plaatsen op IJsland vindt u aangegeven wandelpaden en zowel IJslanders als toeristen wandelen veel.Toeristen Informatie Centra geven informatie over de wandelroutes in hun gebied.

Paardrijden

Een groot aantal boerderijen en tour operators op IJsland bieden paardrijden aan, alles van 1 uur tot aan 10 dagen. Let u er alstublieft op, dat alle benodigdheden voor het paardrijden vóór aankomst op IJsland gedesinfecteerd moeten worden.

Skiën

Winterskiën is mogelijk in vele delen van het land. Er zijn door het hele land skicentra met mogelijkheden voor langlauf skiën en bergaf skiën.

Fietsen

In Reykjavík en op andere plaatsen op IJsland, zijn fietsen te huur. Nadere informatie over fietsreizen kunt u krijgen bij de reisbureaus of toeristen informatie centra.

Vissen en jagen

IJsland staat bekend om het goede zalm- en forelvissen. Het seizoen voor zalmvissen loopt van 20 juni tot midden september. Forelvissen variëert van het ene meer/rivier tot het andere, maar het normale seizoen loopt van april of mei tot eind september of oktober. In de winter is ijsvissen populair. Vergunningen voor zalmvissen moeten tijdig besproken worden, maar voor forel kunnen de vergunningen kort van te voren aangevraagd worden, vaak zelfs op de dag zelf.

Hochseeangeln

Zeevissen begint nu ook een populaire sport te worden op IJsland. Het seizoen begint eind mei, en gaat door tot eind augustus. Er zijn een aantal wedstrijden in verschillende delen van het land. Nadere informatie kunt u aanvragen bij de plaatselijke toeristen informatie centra en de reisbureaus.

Middernacht Golf op IJsland

“The Arctic Open”: Bij de golfclub van Akureyri in het noorden kunt u om middernacht golf spelen in de zon. Eind juni wordt een internationale wedstrijd georganiseerd over 36 holes. De Tee-off is net voor middernacht, en er wordt tot vroeg in de morgen gespeeld.Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de plaatselijke toeristen informatie centra en reisbureaus of de website bezoeken: www.arcticopen.is

Straalmotorboten

Een nieuwe en opwindende activiteit op IJsland is een tocht met een straalmotorboot. Deze boten zijn speciaal ontworpen om in hoge snelheid op rivieren te varen en 360° bochten te maken, zodat het een adrenaline kick verschaft en een hoop plezier voor iedereen geeft.

Zwemmen

Zwemmen is het hele jaar door een populaire bezigheid op IJsland. De meeste stadjes en dorpen hebben openlucht- of overdekte zwembaden, gevuld met water uit natuurlijke hete bronnen. De gemiddelde temperatuur van het water in de zwembaden is ongeveer 29 graden Celcius. In vele baden zijn ook sauna’s, jacuzzi’s, solariums en hete potten met temperaturen van 36 tot 44 graden Celcius.

Ijsland vakantie informatie

Hoofdstad: Reykjavik
Ligging: Europa
Oppervlakte: 103.000 km2
Inwoners: 296.737