Reisinformatie voor je vakantie

Vakantie Maleisie

Vlag van Maleisiƫ
Vakantie Maleisie

Maleisië bestaat uit 2 delen: Peninsular Maleisië, gelegen tussen Thailand en Singapore, en de 2 gebieden Sabah en Sarawak, gelegen op het eiland Borneo. Makkelijker gesproken: West- en Oost-Maleisië.
West Maleisië bestaat uit een federatie van sultanaten en vroeger door de Engelsen bestuurde gebieden, totaal 11 deelstaten. De hoofdstad is Kuala Lumpur.

Het land bestaat voor een heel groot deel (55%) uit oerwoud. Het Taman Negara herbergt het oudste tropische regenwoud ter wereld. Vooral langs de westkust van Maleisië zijn de wouden ontgonnen om plaats te maken voor palmen en rubberbomen. De vruchtbare bodem van Maleisië is vooral geschikt voor oliepalmen, thee- en cacaoplanten en rubberbomen.
Aan de westkust komen veel mangrovebossen voor, de oostkust heeft veel stranden, het binnenland is oerwoud. Op sommige plekken vind men tussen dit oerwoud plotseling grillige kalksteenrotsen en – heuvels.

Geschiedenis

In 1957 gaven de Engelsen hun soevereiniteit over Maleisië op en de onafhankelijkheid was een feit. Onafhankelijkheid die een nieuw tijdperk inluidde van vitaliteit, uitdaging en hoop voor de toekomst.

De Maleise Constitutie gaf de verschillende staten, die werden geregeerd door de sultans, bepaalde bevoegdheden en rechten, maar de centrale federale regering behield de uiteindelijke macht. In 1961 lanceerde Tunku Abdul Rahman, de eerste premier, het idee van Maleisië. Dit zou moeten inhouden: Malakka, Singapore, Noord-Borneo, Serawak en Brunei. Alleen Brunei lag dwars, want de sultan was niet van plan om zijn olievoorraden met anderen te delen. Toen in 1963 de Federation of Malaysia werd aangekondigd, verbraken de Philippijnen en Indonesië onmiddellijk hun diplomatieke betrekkingen, omdat ze van mening waren dat sommige gebieden aan hen toebehoorden. Indonesië begon met konfrontasi (confrontatie); vissersboten werden voor de kust van Serawak tot zinken gebracht en boven Sabah was het gedreun van vliegtuigen te horen, maar toen Soekarno in 1966 werd afgezet, sloot de regering vrede met Maleisië en ook de Philippijnen lieten hun claim op Sabah vallen. In 1965 scheidde Singapore zich af van de Federatie en werd een aparte staat.

Tijdens de algemene verkiezingen die sinds het uitroepen van de onafhankelijkheid werden gehouden, kon de Alliantie (tegenwoordig bekend onder de naam Barisan National) gemakkelijk zijn meerderheid in het parlement behouden. In 1969 verloor de coalitie echter haar tweederde meerderheid. Er brak onrust uit onder de bevolking, hetgeen resulteerde in de vorming van een nood-regering, maar in 1971 werd het parlementaire stelsel weer in ere hersteld. Sinds die tijd is het voornaamste doel van de regering het voltooien van de Nieuwe Economische Politiek, die in het leven werd geroepen om de schrijnende armoede aan te pakken en de koppeling van beroep aan ras uit te bannen, een overblijfsel van de Britse "verdeel en heers"-politiek. De economische vooruitgang die in de jaren zeventig werd geboekt, zorgde ervoor dat de regering van Tun Abdul Razak en die van zijn opvolger Tun Hussein Onn een belangrijke stap verder kwamen in het realiseren van bovengenoemde plannen. In 1967 hielp Maleisië bij de oprichting van ASEAN en in 1974 erkende het de Volksrepubliek China. In 1974 sloot Maleisië zich aan bij de niet-gebonden landen van de Derde Wereld.

Maleisië heeft zich na het onafhankelijkheidsverdrag in 1957 zeer snel ontwikkeld. Met de "vision 2020" welke enkele jaren geleden door premier Mahathir werden verkondigd schiet Maleisië naar voren als een goed ontwikkeld economisch en technologisch land. Vooral de luchthaven en Kuala Lumpur zijn hiervan een voorbeeld.

Klimaat

Maleisië ligt tussen één en zeven graden noorderbreedte en het is een heet en vochtig land, waar de temperatuur gedurende het hele jaar schommelt tussen 20 en 30° C. In de steden is het aanmerkelijk warmer dan in de dorpen, waar de palmen en fruitbomen voor de nodige schaduw zorgen. Het klimaat van Maleisië wordt beheerst door de noordoost- en zuidwest moesson, die beurtelings waaien en er in de tijd van de zeilscheepvaart voor zorgden, dat het land een natuurlijk trefpunt werd voor kooplieden uit alle delen van de wereld.

De noordoost moesson waait ongeveer vanaf november tot april en de zuidwest moesson tussen mei en oktober. De noordoostelijke winden, die over de Zuid-Chinese Zee waaien, zorgen voor zware regenval en regelmatige overstromingen aan de oostkust van het schiereiland, in de periode tussen december en februari. Sabah en Serawak hebben gedurende deze periode eveneens hun natste seizoen.

De zuidwest moesson zorgt voor een droger weer, maar in een tropisch land kunt u elke dag wel een bui verwachten. De hoogste temperatuur wordt in de loop van de middag bereikt, waarna een flinke bui voor een frisse en koele avond zorgt. De hoger gelegen gebieden zijn belangrijk frisser. Aangezien er geen werkelijk droog seizoen is, is Maleisië altijd groen en dit zorgt voor het psychologische effect, dat het altijd koeler aanvoelt dan in een droog woestijnlandschap.

Flora en Fauna
De natuur is één van de grootste schatten van het land. Het tropische regenwoud beslaat een groot deel van het land (ruim 55%). Er lopen veel rivieren door het land en van noord naar zuid loopt een hoge bergketen, gemiddeld 1000 tot 1500 meter hoog. In het regenwoud komt een zeer grote diversiteit aan flora en fauna voor. Deskundigen hebben ca. 8000 soorten planten geteld, er komen zo’n 600 soorten vogels voor, 200 soorten zoogdieren, 110 soorten slangen en duizenden insecten.

In Maleisië komen o.a. olifanten, tijgers, panters, luipaarden, apen, neushoorns, honingberen en tapiers voor, maar je moet wel heel veel geluk hebben om er eentje te zien (behalve dan de apen, die kom je wel wat makkelijker tegen).

Politiek/Economie

Het land is een parlementaire democratie, bestaand uit totaal 13 deelstaten en 2 federale territoria. Van de 13 deelstaten hebben er 9 een sultan. Aan het hoofd van Maleisië staat een koning, een Yang Di Pertuan Agong, die voor een termijn van 5 jaar wordt gekozen. De 9 sultans kiezen de koning.
Deze sultans waarborgen ook de belangen van de islam, zij bepalen o.a. wanneer de vastenmaand begint en eindigt.
Het Huis van Afgevaardigden, de Dewan Rakyat, wordt eens per 5 jaar gekozen via een districtenstelsel. De Senaat, Dewan Negara, wordt gekozen door de deelstaten en door de koning.
De uitvoerende macht is in handen van de regering, geleid door een minister-president. In elke deelstaat staat een sultan (9x) of gouverneur (4x) aan het hoofd.

Cultuur

Wanneer u in aanraking komt met een andere cultuur, dient u altijd rekening te houden met gewoontes en tradities. Zo geldt in Maleisië dat de voeten onrein zijn, dit houdt in dat het beledigend is om uw voetzolen te laten zien (wanneer u bijvoorbeeld met uw benen gekruist zit). U mag nooit iets met uw wijsvinger aanwijzen, u gebruikt hiervoor uw duim. Een ander belangrijk gebruik is dat u niet aan het hoofd zit van anderen. Het hoofd wordt als het meest reine deel van het lichaam gezien. Houdt hier bijvoorbeeld rekeing mee, wanneer u kinderen over hun bolletje wil aaien. Dit kan dus niet!

Doe u schoenen uit, wanneer u een lokaal huis betreed en schouders en knieën dienen bedekt te zijn, wanneer u een Moskee betreed. Zo zijn er uiteraard nog vele gebruiken, maar die leert u al reizende als geen ander kennen. De bevolking in Maleisië is in het algemeen vriendelijk en beleefd.

In Maleisië vind men 3 grote Aziatische culturen bijeen: Maleiers, Chinezen en Indiase immigranten wonen bij elkaar in 1 land met ieder hun eigen cultuur. De staatsgodsdienst is de islam. Daarnaast vind men ook boeddhisme en hindoeïsme in Maleisië.

De meeste inwoners van Maleisië zijn moslim. De echt gelovigen moeten 5x per dag bidden, geknield met het gezicht naar Mekka. Zelfs in de hotelkamers wordt aangegeven in welke richting Mekka ligt, dmv van een sticker op het plafond. Het gebed mag overal plaatsvinden, alleen op vrijdag moet men naar de moskee.
Eens per jaar is het vastenmaand, de ramadan. Deze ramadan valt ieder jaar op een ander tijdstip. Ieder moslim moet in principe 1x in zijn leven naar Mekka zijn geweest. Ze mogen geen varkensvlees eten, drinken geen alcohol en onbehoorlijke kleding is niet toegestaan. Vrouwen dragen een sarong met eroverheen een blouse en hebben het hoofd bedekt. Mannen dragen een batikhemd.

Omdat Maleisië veel verschillende volken en godsdiensten voorkomen, is er een groot aantal feestdagen. Behalve de godsdienstige feesten, is de verjaardag van de sultan in sommige staten ook nog een vrije dag en zijn er natuurlijk andere nationale feestdagen. De Malaysian Tourism Promotion Board publiceert ieder jaar een lijst met de data van de verschillende feestdagen.

Bevolking

In Maleisië vind men 3 grote Aziatische culturen bijeen: Maleiers, Chinezen en Indiase immigranten wonen bij elkaar in 1 land met ieder hun eigen cultuur. De staatsgodsdienst is de islam. Daarnaast vind men ook boeddhisme en hindoeïsme in Maleisië.

Bahasa Malaysia (Maleis) is de officiële taal van Maleisië. Het is de moedertaal van de hele regio en wordt behalve in Maleisië, in Zuid-Thailand, in de Indonesische archipel en zelfs in het zuiden van de Philippijnen verstaan. Aangezien het geen toontaal is en met het Latijnse alfabet wordt geschreven, kunnen sommige eenvoudige woorden en zinnetjes gemakkelijk door een buitenlandse toerist worden opgepikt. Sommige woorden zijn ontleend aan het Engels, maar aan de Maleise spelling aangepast. Engels wordt door veel mensen gesproken, vooral in de toeristencentra, hotels, banken en bij de overheidsinstanties. Ook Chinese dialecten zijn goed vertegenwoordigd, vooral Hokkien en Kantonnees, die de boventoon voeren in de grote steden. Het Tamil wordt gesproken door de Indiërs, die oorspronkelijk uit Zuid-India komen. De Portugese Euraziaten uit Malakka spreken nog steeds een oude vorm van het Portugees. Taalproblemen zult u echter nergens tegenkomen, want zelfs in de meest afgelegen streken is er altijd wel iemand die een beetje Engels spreekt en u verder op weg kan helpen.
Bahasa Malaysia, algemeen bekend als Maleis, is vrij gemakkelijk te leren, aangezien het in het Latijnse alfabet wordt geschreven en geen toontaal is. Zelfs wanneer een reiziger ook maar een paar woorden en uitdrukkingen beheerst, zal dit het contact met de plaatselijke bevolking ten goede komen. U zult na het uitspreken van een paar zinnetjes dikwijls de reactie krijgen: "Pandai cekap Bahasa Malaysia", wat zoiets betekent als "het is knap dat u onze taal begrijpt".

Geld en Valuta

De munteenheid is de Ringgit, afgekort RM, ook wel Maleisische dollar genoemd. Voor elke euro ontvangt u 4 Ringgit (februari 2003).

Contant geld en reischeques

Vraag bij het wisselen van uw geld om kleinere coupures, omdat veel dingen zo goedkoop zijn. Op veel plaatsen in het land kunt u de euro gewoon omwisselen, anders zijn US dollars altijd welkom. Traveller cheques zijn altijd makkelijk en verzekerd bij diefstal of verlies. Geld wisselen geeft bij de money changers een betere koers dan bij bank of hotel.

Bankpassen en creditcards

Pinnen gaat heel goed in Maleisie. In de grotere plaatsen zijn overal pinautomaten. Creditcards worden zeker in de hotels en shoppingcentra geaccepteerd, maar uiteraard niet op de lokale markt. Indien u onderweg gebruik maakt van uw creditcard of uw pinpas is het van het grootste belang dat u uw pas of kaart niet uit het oog verliest. Het komt helaas maar al te vaak voor dat de gegevens van uw kaart gekopieerd worden en dat daarna betalingen worden verricht met uw creditcard of uw pinpas. Let er daarom op dat niemand uw pincode kan afkijken als u betaalt of geld opneemt met uw pinpas. Frauderen met creditcards is niet altijd uit te sluiten en elke creditcard maatschappij is daarvoor verzekerd, maar door alert te zijn kunt u een heleboel problemen voorkomen.

Vervoer

Indien men geen transfer heeft geboekt, kan men op verschillende manieren naar de stad toe. Snelste manier is per gloednieuwe trein, de KLIA Express. Deze rijdt in 28 minuten naar Kuala Lumpur Centrum. Deze trein rijdt iedere 15 minuten van 5 uur ’s morgens tot 1 uur ’s nachts. Op de luchthaven staat duidelijk aangegeven waar het station is. Tarief RM 35 pp.

Een wat goedkopere oplossing is per bus. Met de Express Coach bent u in circa 1 uur in het centrum van Kuala Lumpur. Uw ticket blijft een maand geldig. Vertrekken kan elke 30 minuten vanaf vliegveld naar de stad tussen 06.45 en 00.30 uur en vanaf stad naar het vliegveld tussen 05.30 en 22.15 uur. Tarief RM 20 pp.

Maleisië kan prima per auto worden verkend. De wegen zijn redelijk tot goed, langs de westkust loopt van Singapore tot Thailand (en verder) een snelweg. De wegbewijzering is duidelijk, maar wel in het Maleis. Een goede wegenkaart is wel noodzakelijk, waarbij je goed moet opletten in welke richting je gaat. Een veel voorkomend bord langs de weg is Awas, wat “let op, voorzichtig” betekend. Meestal is men dan met de weg bezig.
Er wordt uiteraard links gereden, de maximum snelheid op de snelweg is 110 km, op de binnenwegen 80 km en binnen de bebouwde kom 50 km. Op de snelwegen moet tol worden betaald, maar dit zijn kleine bedragen.
Het verkeer in en rondom Kuala Lumpur en Georgetown is wel druk, zeker in de spits kan alles flink vast staan. Bij Kuala Lumpur is het misschien wel verstandig om de auto niet in de stad, maar op de luchthaven af te halen. In de stad zelf heb je eigenlijk geen auto nodig. Buiten de grote steden is het rustig tot zeer rustig op de weg en naast auto’s en brommers zie je weinig andere dingen op de weg, wat in andere Oosterse landen nog wel eens anders is.
Voor one way autohuur (dus ophalen en inleveren op een verschillende locatie) moeten drop-off en soms ook pick-up kosten worden betaald. Deze kosten zijn afhankelijk van de afstand tussen de lokaties. Een internationaal rijbewijs is zeker aan te bevelen. ANWB lidmaatschap geeft recht op hulp van de AAM (ANWB van Maleisië). Langs de snelwegen en aan de rand van de steden vind je benzinestations, vaak 24 uur per dag geopend. Creditcards zijn meestal welkom. Ook toiletten en eetgelegenheden zijn meestal wel aanwezig.

Tijdsverschil

Het tijdsverschil met Nederland bedraagt 6 uur, in de zomertijd is het 7 uur later dan in Nederland.

Eten en drinken

Eten in Maleisië is goed en goedkoop. Vanwege de verschillende culturen, vind je een diversiteit aan maaltijden. De Hawker Stalls, eetstalletjes, zijn erg populair en bieden lekker en goedkoop eten. Waar je in veel Oosterse landen beter niet op straat kunt eten, kan dat van deze stalls wel. Daarnaast zie je veel lokale restaurants, compleet met plastic meubulair en tl-verlichting. Natuurlijk kun je in de grote steden ook in de luxere restaurants terecht. Daar liggen uiteraard ook de prijzen hoger.

De Maleise keuken bied o.a. veel rijst, noedels, kip, vlees (geen varkensvlees), vis en dat allemaal klaargemaakt met groenten en in een sausje (bijv. zoet/zuur, curry, gember). De Chinese keuken vind je minder in de stalls, maar meer in de restaurants. Hier vind je wel varkensvlees. Tenslotte heeft ook de Indiase keuken lekkere maaltijden te bieden. Vooral de Roti Canai, dunne pannekoek met kerriesaus, is een geliefd ontbijt in Maleisië. Wij hebben het geprobeerd en het smaakt prima.

Alcohol wordt vanwege het moslim geloof in veel plaatsen niet geschonken. Vooral langs de oostkust en dus ook in Kota Bharu is weinig tot geen alcohol te koop. Het Renaissance hotel heeft een aparte bar voor de toeristen waar wel alcohol mag worden geschonken. Waar wel alcohol mag worden gebruikt, zijn verschillende soorten bier te krijgen, zowel lokaal als geïmporteerd. Wijn komt veel vanuit Australië.

Thee is een geliefde drank, vooral onder de Chinezen. Koffie is overal te krijgen, maar smaakt vaak niet zoals wij het gewend zijn. Vers geperste vruchtensappen zijn volop verkrijgbaar.

Op veel plaatsen in Maleisië kan het water gewoon uit de kraan worden gebruikt en in bijv. KUL ook wel worden gedronken (wel chloorsmaak). In bijv. Taman Negara is dat absoluut niet mogelijk, daar komt het water rechtstreeks uit de rivier. Flessen water zijn overal te koop, zowel in halve als hele liters. In Taman Negara zit er statiegeld op de flessen die in het resort worden verkocht.
Op veel hotelkamers staat een kan met water of staan er flesjes (soms wel tegen betaling) klaar. IJsblokjes zijn op veel plaatsen gewoon te gebruiken, zijn van schoon water gemaakt. Bij twijfel gewoon niet gebruiken.

Elektriciteit

De stroomsterkte in Maleisië is 220-240 Volt en men gebruikt stekkers met drie pennen.

Maleisie vakantie informatie

Hoofdstad: Kuala Lumpur
Ligging: Aziƫ
Oppervlakte: 329.750 km2
Inwoners: 23.953.136