Reisinformatie voor je vakantie

Vakantie Mexico

Vlag van Mexico
Vakantie Mexico

Mexico grenst in het noorden aan de USA, in het noordwesten aan de Golf van Californie, in het westen aan de Grote Oceaan, in het zuiden aan Belize en Guatemala en in het oosten aan de Golf van Mexico en het Caribische Gebied. Het landschap van Mexico is enorm gevarieerd. Er is woestijn, tropische jungle, hooggebergte en moerassen. Meer dan de helft van het land ligt op een hoogte van meer dan 1000m.

Het Centrale deel van Mexico bestaat uit een plateau met een noordelijk en een zuidelijk gebied.
In het zuidelijke gebied van dit plateau liggen de vulkanen Popocatepeti, Orizaba, Nevado de Toluca, Cofre de Perote, Matlalcueyetl en Ixtaccihuatl. Dit is het hart van het land en hier woont ongeveer de helft van de totale bevolking.
Langs de kust, in het noordwesten en in het zuidwesten en bij het schiereiland Yucatan, zijn de laag gelegen landen moerassig met aan de kust lagune’s.

Geschiedenis

De geschiedenis van het land begon zo’n 20.000 jaar geleden met jagende nomaden. Ongeveer 800 na Christus was Tenochtitlán een van de
grootste steden ter wereld, een metropool met grote paleizen en een uitgebreid stelsel voor riolering en irrigatie. Het land telde op dat moment volgens schattingen ca. 30 miljoen inwoners. Door besmettelijke Europese ziekten waar de Indianen geen weerstand tegen hadden, oorlog, armoede en repressie daalde het aantal tot ca. 2 miljoen in de 17e eeuw.
Vanaf 1535 is Mexico onder Spaans gezag. Mexico was tot 1824 een keizerrijk, daarna werd een republiek uitgeroepen. In deze periode vonden veel regeringswisselingen en staatsgrepen plaats. Maximiliaan van Oostenrijk werd aangesteld als keizer in 1864. Na de burgeroorlog slaagde Juárez erin om deze keizer te verdrijven. Hij werd in 1872 herkozen als president en legde de grondslagen voor modernisering van Mexico.

De Mexicaanse Revolutie begon in 1910 na aanvang van de dictatoriale regeringsperiode van Porfirio Díaz in 1876. De Revolutie eindigde met het aannemen van de grondwet van 1917, maar kostte wel het leven aan meer dan een miljoen mensen. Een van de hoofdpunten van de grondwet was de landhervorming. Cárdenas organiseerde de boeren, arbeiders, militairen en middenklasse met als doel het realiseren van de oorspronkelijke doelstellingen van de revolutie.
Tijdens WO II koos Mexico de zijde van de geallieerden en erna voor vriendschap met de VS. Dit deed het mede met het oog op de geplande industriële ontwikkeling. Verkiezingen in 1997 veroorzaakten een politieke aardverschuiving: na 68 jaar verloor de PRI de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden alsmede het burgemeesterschap van Mexico-Stad.

Klimaat

Mexico kent geen jaargetijden, en is simpelweg in te delen in een droog- en regenseizoen. De droge tijd, ofwel de wintertijd, is van oktober tot mei. Het regenseizoen valt van mei tot oktober. Dan staat de zon recht boven Mexico die de warme, vochtige lucht laat stijgen. Het gevolg zijn zware regenbuien. De buien vallen vaak in de namiddag, zijn kort en hevig maar zeer verfrissend. Gezien het klimaat kan Mexico het hele jaar door worden bezocht. Voor mensen die slecht tegen de warmte kunnen is het belangrijk te weten dat het in mei over het algemeen warmer is dan in juli.

Mexico kent diverse streken waar het klimaat verschillend is. De gebieden langs de kust kunnen erg heet zijn en een hoge vochtigheidsgraad hebben. De temperatuur rond de bergen in het binnenland is meestal mild, maar grote temperatuurverschillen kunnen zich tussen dag en nacht voordoen. De echt koude gebieden vind je boven 2000m.

Natuur

Als gevolg van deze diversiteit zijn flora en fauna rijk vertegenwoordigd. Mexico kent meer dan twintigduizend verschillende soorten planten en bloemen waaronder alleen al achthonderd orchidee-varianten. Opvallend zijn de felle rode, paarse en roze kleuren van de alom bloeiende bougainvillea.

Cactussoorten zijn nergens anders zo sterk vertegenwoordigd als in Mexico. De bekendste zijn agave azul (die onder andere tequila en mezcal levert), henequen (die de sisal-vezel levert), nopal (wordt als groente gebruikt) en de pijp-, orgel- en kandelaarcactus.

Tot de ruim 1000 vogelsoorten, waaronder papegaaien, adelaars, gieren en pelikanen, behoren zestig kolibri-varianten. In totaal lopen er in Mexico representanten van 3200 verschillende zoogdiersoorten rond waaronder de jaguar, tapir, wasbeer, gordeldier en brulaap. Tot de familie van de reptielen behoren slangen, hagedissen, salamanders en leguanen (van asgrijs in Oaxaca tot gifgroen in Yucatán). Waar u vroeg of laat allemaal mee te maken krijgt, zijn de insecten waaronder de kakkerlak, schorpioenen en (soms) de zwarte-weduwespin.

Bevolking

Nadat Cortéz en zijn mannen Mexico hadden veroverd, kwamen steeds meer Spanjaarden naar dit land dat met zijn grote zilvervoorraden niet alleen een rijke toekomst, maar ook prestige beloofde. Er ontstond een vermenging van de Spanjaarden met de indiaanse vrouwen en de hieruit voortgekomen kinderen worden mestiezen genoemd. Mulatten zijn de halfbloeden voortgekomen uit een vermenging van de Spanjaarden met de geïmporteerde negerslaven.

Momenteel telt Mexico ruim 84 miljoen inwoners. Hiervan is het merendeel (75 procent) mesties, terwijl de indianen ongeveer 20 procent van de bevolking uitmaken. De resterende 5 procent is van Europese, Afrikaanse of Arabische afkomst. De officiële taal is Spaans. De Indiaanse bevolking spreekt echter de oude dialecten. U kunt op veel plaatsen met Engels terecht, maar realiseert u zich dat het merendeel van de bevolking maar een paar woorden Engels spreekt. Het wordt zeer gewaardeerd als u (al is het maar een paar woorden) de Mexicanen in het Spaans benadert. Mexicanen zijn over het algemeen zeer gastvrije, vriendelijke, hoffelijke en zorgzame mensen. Men begroet elkaar vrijwel altijd door het geven van een hand. Zijn mensen bekenden van elkaar dan begroeten ze elkaar ook wel door het geven van een kus of korte omarming -un abrazo-. In Mexico zijn relaties en vriendschappen de meest belangrijke zaken van het leven naast religie. Ze zullen altijd geïnteresseerd vragen naar uw familie.

De Mexicaanse bevolking is niet bang om emoties te tonen. Mexicanen zijn zeer gesteld op titels, dus regelmatig zult u het woord 'licenciado/a' horen. Elke afgestudeerde aan de universiteit krijgt de titel van Licenciado, behalve diegenen die een technische studie achter de rug hebben, zij worden ingeniero/a genoemd.

Cultuur

Mexico is een zeer katholiek land met aloude tradities die verweven zijn in het dagelijkse leven. 90% van de Mexicaanse bevolking is Rooms Kathokliek. De Mexicaanse kalender is gevuld met festiviteiten: jaarlijks zijn er meer dan 120 feesten en festivals. De meeste gaan traditioneel samen met muziek, dansen, vuurwerk en optochten. De evenementen zijn kleurrijk en duren vaak meerdere dagen. Ze zijn een belangrijk aspect van het Mexicaanse leven, elke stad of regio heeft wel een specifieke viering van een heiligendag. Eén van de belangrijkste evenementen is Carnaval. Deze vindt meestal plaats aan het eind van februari of begin maart, in de week voor Aswoensdag. Een ander groots gebeuren is op 2 november, de Dia de los Muertos, ofwel Allerheiligen. Men gelooft dat op deze dag de zielen van de doden terugkeren op aarde. Het is één van de meest karakteristieke feesten van het land. Gezinnen maken altaars in hun huis en bezoeken begraafplaatsen. Ter ere van dit feest zijn snoepjes in de vorm van menselijke skeletten bijna overal te koop.

Als u in Mexico bent, dient u rekening te houden met de daar geldende gebruiken en tradities. Deze kunnen soms verschillen met wat u gewend bent in Nederland. De normale manier van groeten is handenschudden. Overdag kan men casual sportkleding dragen. Op de stranden is de kleding erg informeel voor zowel mannen als vrouwen. Mannen zijn niet verplicht om stropdassen te dragen. In Mexico City wordt echter wel verwacht dat men zich wat netter kleedt. Roken is onbeperkt, behalve waar het is aangegeven. Bezoekers zijn altijd welkom, maar ze moeten zich wel houden aan de lokale gebruiken en tradities.

Taal

De officiële taal is het Spaans. Wat spelling en grammatica betreft, wijkt het Spaans nogal af van het castellano, voornamelijk een gevolg van Engelstalige invloeden uit het noorden en overgenomen woorden uit het Náhuatl, de taal der Azteken. Het Náhuatl is na het Spaans de grootste taalgroep en wordt door meer dan een miljoen afstammelingen van de Azteken gesproken. Ruim 500.000 Maya’s spreken het Maya of een daarvan afgeleide taal. Op de vierde plaats komt het Zapoteeks. In de grote steden is het Engels in het zakenleven een goede tweede taal.

Eten

Wel eens een lekker bordje tzicateras gehad? Of een kommetje meocuilin? Gebakken acuauhceutzpalin allicht? Mieren, wormen en leguaan zijn het respectievelijk. Allemaal gerechten die de Azteken voor de komst van de Spanjaarden met smaak wisten te bereiden. Waarmee maar gezegd wil zijn dat de pre-Hispaanse keuken wel iets verder ging dan alleen maar frijoles (bruine bonen), chile (pepers) en maïsgerechten zoals tortilla (de van maïsdeeg gemaakte pannekoek), atole (maïspap) of tamales (in maïsbladeren gerold mäisdeeg gevuld met groente en/of vlees). De diversiteit van die keuken, kan worden afgeleid uit de driehonderd verschillende schotels die Moctezuma dagelijks kreeg voorgezet. Daaronder waren gerechten met kalkoen, watersalamander, vis, vruchten, wortels, konijn et cetera.

Zonder maïs zou de Mexicaan niet kunnen leven. En dus kunt u niet alleen kiezen uit de al genoemde tortilla, atole en tamales, maar ook uit taco's (kleine opgerolde tortilla's gevuld met vlees van kip of kalkoen, een beetje chile en wat gesnipperde uitjes en -wat zo sterk geurt- cilantro, de zaden van koriander), enchiladas (opgerolde gebakken tortilla's met daartussen vlees; suizas wil zeggen dat u ze met zure room krijgt, rojos wil zeggen dat er een forse schep chile bijkomt en wat groene tomatensaus), chilaquiles (een complete maaltijd met versnipperde tortillaresten, bonen, kippenvlees, tomatensaus, kaas en dat alles opgebakken), quesadillas (opgerolde, gebakken tortilla's met kaas) en pozole (maaltijdsoep met maïskorrels, varkens- of kippevlees, aangevuld met uien en groente).

Dranken

Biersoorten zijn er in overvloed in Mexico. Negro Modelo is een best wel lekker donker bier. Verder is er keus uit Corona Extra (het Mexicaanse exportbier), Montejo, Modelo Especial, Dos en Tres Equis, Bohemia, Superior et cetera. Tecate heeft de blikjes waarop het citroentje (limon) moet worden uitgeknepen en dat je vervolgens met een snuifje zout naar binnen klokt.

Ten slotte mag u Mexico niet verlaten alvorens u hebt geproefd van de drie agave-drankjes bij uitstekt: pulque, tequila en mezcal. De pulque, een wat slijmachtig witte drank, kost menigeen wat moeite maar voor de Mexicaan op het platteland is deze goedkope drank een levenselixer die hij dagelijks nuttigt in zijn heiligdom, de pulqueria.

Restaurants

Tussen de middag wordt doorgaans tussen 14.00 en 16.00 uur gegeten. In de meeste steden bestaat het systeem van de comida corrida, een goedkope maaltijd met enkele keuzemogelijkheden. En dan nog een belangrijk eetadvies: vermijd het eten van verse groenten, uitgezonderd in de betere hotels en restaurants.

Hotels

Hotelkamers in Mexico heten quarto en niet habitación. Hotelaccommodatie is er over het algemeen genoeg, behalve gedurende de Semana Santa (week voor Pasen) en tussen Kerst en oud en nieuw als heel Mexico op vakantie is. Op de vliegvelden van Mexico Stad en Cancún kunnen kamers worden gereserveerd. De prijzen zijn conform het aantal sterren. De goedkoopste hotels heten Casa de Huespedes.

Autoverhuur

Het huren van een auto is over het algemeen een stuk duurder dan wij gewend zijn. Het aanbod van Volkswagens (kevers) is groot omdat ze afkomstig zijn uit de v.w.-fabriek in Puebla. Verhuur vindt alleen plaats mits de huurder een geldig rijbewijs -bij voorkeur internationaal- en een creditcard heeft. De huurauto op een andere plaats achterlaten dan waar hij gehuurd is, kan in enkele gevallen maar dan moet een bonus worden betaald voor de afstand tussen beide plaatsen.

Het autorijden in Mexico is niet altijd even ontspannen. Slechte wegen, de talloze topes (drempels) bij het binnen- en uitrijden van dorpen, het rijgedrag van anderen en de roofovervallen die met enige hardnekkigheid worden gemeld, met name uit de staten Guerrero, Oaxaca en Puebla, zijn er debet aan dat het rijden 's nachts moet worden afgeraden. Benzinepompen zijn schaars. Zodra de benzinemeter de helft is gepasseerd, is het verstandig bij de eerstvolgende pomp te tanken. Vrijwel alle auto’s rijden op loodvrije benzine (Magna sin), te herkennen aan de groene pompen. De meeste pompen sluiten 's avonds om acht uur. Wie toch in nood komt, kan allicht in het dichtstbijzijnde dorp een handpomp vinden. De benzine daar is uiteraard wat duurder.

Openbaar vervoer

Het busvervoer in Mexico is goed en verdeeld over tweede- en eersteklas. Sinds enige tijd is er op de belangrijkste verbindingen ook een primera plus-service met toilet- en barservice. De prijzen zijn uiteraard een stuk hoger. Gewone eersteklasbussen hebben ook toiletten, maar òf ze werken niet òf ze stinken. Op de lange afstanden wordt onderweg een enkele keer een sanitaire stop gehouden bij een restaurant. Het is raadzaam van tevoren te reserveren, vooral tijdens de drukke paas- en kerstdagen. Bij het loket ligt een plattegrond met de stoelnummers. Eersteklasbussen vertrekken doorgaans op tijd. In alle grote steden heten de busstations camionera central.

De kwaliteit van het treinverkeer is de laatste jaren wat verbeterd, vooral op de lijnen Mexicali-Guadelajara-Mexico Stad en de verbindingen tussen de hoofdstad en Querétaro, Veracruz en Mérida. In het algemeen doet de trein er wat langer over dan de bus. Wie vanuit Mexico-Stad per trein reist, doet er verstandig aan vooraf te reserveren. De treinen vertrekken vanaf het Buenavista-station, 2 km noordelijk van de Alameda Central.

Plaatselijk transport

Wie een taxi zoekt, doet er verstandig aan een geautoriseerde taxi te nemen vanaf standplaatsen bij hotels en vliegvelden. Andere mogelijkheid is om een taxi te bellen. Vooral in Mexico-Stad is een alarmerend aantal roofovervallen in ‘wilde’ taxi’s gemeld.

Binnenlandse vluchten

In Mexico onderhouden AeroMexico en Mexicana de belangrijkste binnenlandse verbindingen. Nieuw is chartermaatschappij Taesa. Aerocaribe en Aviacsa onderhouden dagelijks shuttle-vluchten tussen Cancún, Mérida, Villahermosa, Tuxtla Gutiérrez en Oaxaca. Aviateca heeft een driedaags arrangement voor vluchten vanuit Cancún op Guatemala-City en onderhoudt een lijndienst naar Flores (voor bezoek aan de Maya-ruines van Tikal) en Belize.

Praktische zaken

Douane en grensformaliteiten

Voor Mexico is een geldig paspoort vereist. Wie per vliegtuig reist, zal onderweg een visumformulier krijgen uitgereikt. Wie uit Guatemala, Belize of de Verenigde Staten komt, zal bij de grensovergang om het formulier moeten vragen. De kopie moet bij terugkeer weer worden ingeleverd. Maximaal mag u met dat formulier negentig dagen blijven. Het is vrijwel onmogelijk Mexicaanse pesos bij terugkeer inwisselen. Zelfs in Guatemala worden ze niet geaccepteerd. Beter is het dus om ze vooraf tegen dollars in te wisselen. Het uitvoeren van archeologische vondsten is ten strengste verboden. Nieuw is tegenwoordig dat een aanvullende luchthavenbelasting moet worden betaald bij aankomst. De kosten van deze belasting bedragen 15 dollar.

Gezondheid

De Wraak van Moctezuma is het meest voorkomende euvel bij toeristen. Als gevolg van tijdverschil, smog, klimaatverandering en afwijkend voedsel hoeft een aanval van buikloop (en koorts) slechts een kwestie van tijd te zijn. Om dat te voorkomen een paar vuistregels. Was altijd de handen voor het eten en na een bezoek aan een toilet. Eet geen voedsel dat op straat wordt verkocht.

Vermijd overvloedig alcoholgebruik want de weerstand neemt alleen maar af. Drink gebotteld mineraalwater en nooit uit de kraan. Eet geen verse groente, tenzij geserveerd in een goed restaurant. Wees zorgvuldig met de zelfgemaakte aguas met een vruchtensmaak en met waterijs.

Wie toch last krijgt, moet zijn eetgewoontes enige dagen beperken tot té de manzanilla, toost, rijst, appels en bananen. Vermijd citrusvruchten. Drink vooral veel mineraalwater. Ook coca cola is heel goed voor de maag. Eet vooral geen zwaar of vet voedsel en drink geen alcohol. Raadpleeg voordat u weggaat uw huisarts. Allicht is het raadzaam een buik-loopbestrijder mee te nemen.

Vooral in Yucatán zijn insektenbeten geen uitzondering. In het algemeen is er een muggenprobleem in het zuiden. In plaatselijke farmacias (apotheken) worden doorgaans spiraaltjes verkocht die voor het slapen gaan aangestoken moeten worden. Dat helpt. Wie voor langere tijd tijdens het regenseizoen de jungle ingaat, moet vooraf informatie inwinnen of het slikken van malariapillen verstandig is.

Voor heel Mexico worden inentingen geadviseerd tegen geelzucht, gele koorts, tetanus en tyfus.

Geldzaken

Hoewel de inflatie lijkt te zijn bedwongen, is het raadzaam vooraf de koers tussen de dollar en de peso te controleren. De Mexicaanse munt wordt overigens aangegeven met een dollarteken maar met slechts één verticaal streepje door de S. Er zijn biljetten van 500, 200, 100, 50, 20 en 10. Verder zijn er munten van 50, 20, 10, 5, 2 en 1.

Creditcards (tarjetas) worden vrijwel overal geaccepteerd, behalve in de meeste bus- en treinstations. Eurocard/Master-card en American Express worden het meest gebruikt, Diners en Visa wat minder.

Travelercheques zijn vrijwel overal welkom, vooral die van American Express. De enige buitenlandse munt die alle banken accepteren is en blijft de dollar. Het is raadzaam altijd een aantal dollarbiljetten in kleine coupures mee te nemen, zeker als men de provincie ingaat. Daar wil het wisselen van cheques of het gebruik van creditcards nog wel eens problemen geven.

Tijdsverschil

In het grootste deel van Mexico is het tijdverschil met Nederland en België 7 uur gedurende de zomer en 8 uur in de winter. Uitzonderingen zijn de noordelijke staten Baja California Sur, Sonora, Sinaloa en Nayarit die aansluiten op de Noordamerikaanse mountain-tijd (8 uur, respectievelijk 9 uur verschil). Voor Baja California Norte komt er nog een uur bij omdat daar wordt aangesloten op pacific standard-tijd.

Mexico vakantie informatie

Hoofdstad: Mexico-stad
Ligging: Noord-Amerika
Oppervlakte: 1.972.550 km2
Inwoners: 106.202.903