Reisinformatie voor je vakantie

Vakantie Peru

Vlag van Peru
Vakantie Peru

Peru is een republiek in Zuid-Amerika. De totale oppervlakte van Peru is 1.285.216 km2, inclusief 4997 km2 van het Peruaanse deel van het Titicacameer en exclusief 95 km2 van de eilanden in de Grote Oceaan. Peru komt wat grootte betreft in Zuid-Amerika op de derde plaats, achter Brazilië en Argentinië. Het land is ongeveer 35 keer zo groot als Nederland.
Peru ligt langs de kust van de Stille Oceaan (2400 km lange kustlijn) en wordt begrensd door Colombia (1496 km) en Ecuador (1420 km) in het noorden, Brazilië (1560 km) in het oosten en door Bolivia (900 km) en Chili (160 km) in het zuiden.

Peru is het op twee na grootste land in Zuid-Amerika en is gelegen aan de westkust van dit continent. Ecuador, Colombia, Brazilië, Bolivia en Chili zijn de directe buurlanden. De langste grens is echter die met de kust van de Stille Oceaan, 3.079 km.

De oppervlakte van Peru bedraagt ongeveer 1.285.000 km2. Dat is dus een ruime dertig keer groter dan Nederland. De hoofdstad Lima is gelegen aan de kust in ongeveer het midden van het land en telt meer dan 7 miljoen inwoners.
Peru valt grofweg op te delen in 3 regio’s: het kustgebied, de Andes en het Amazone laagland.

De Peruaanse kust is zeker geen Waikiki Beach. Het zeewater koelt door de koude Humboldtstroom enorm af en dat maakt het zwemmen in de maanden juni, juli en augustus tot een onaangename onderneming, soms zelfs onmogelijk. Bovendien bestaat de kust zelf uit rotsen en een wat verwilderde plantengroei. Voor de zon-, zee- en strandliefhebbers is Peru dus niet de juiste bestemming.
Er zijn echter wel genoeg andere mogelijkheden tot vermaak. Zo zijn de meeste steden in de kuststreek te vinden en is dit gebied het commerciële centrum van Peru.

De Andes, ook wel Sierra genoemd, is een heel ander verhaal. Met hoogten variërend van 2.000 meter tot de top van de Huascarán op 6.768 meter kunt u hier alles verwachten. Het wemelt er van de gletsjers, rivieren, valleien en plateaus en kunt u daar ook nog wel eens een beer of een jaguar weg zien duiken. De plantengroei is in de hoger gelegen gebieden weinig spectaculair en bestaat voornamelijk uit cactussen en verschillende soorten grassen.
In het Amazone laagland is dit wel even iets anders. Deze jungle wordt gezien als de meest dichtbegroeide en diverse van de wereld. De begroeiing is zelfs zo dicht dat de zonnestralen ongeveer 40 meter boven de grond tegengehouden worden. Een wandeling door deze rimboe zal dus niet zonder slag of stoot verlopen en een gids wordt zeker aangeraden. Wie zich er echter toch in waagt, moet er rekening mee houden dat een indrukwekkende hoeveelheid beestjes u alsnog het leven zuur kunnen maken. Ga dus nooit ergens op zitten of lekker tegenaan leunen zonder de bewuste plek goed te onderzoeken.

Geschiedenis

Duizenden jaren geleden was Peru reeds bewoond. De voorwerpen die zijn gevonden, vertellen echter weinig over de mensen die toen leefden. Er is dus niet veel bekend over deze tijd.
Rond 1250 v. Chr. trokken stammen als de Chavín, Chimú, Nazca en Tiahuanaco Peru binnen en tussen 1100 en 1300 n. Chr. deed de bekende Inca stam zijn intrede. Zij bevolkten de Cuzco Vallei en regeerde omstreeks 1500 al over een groot rijk. De productie van goud en zilver liep op rolletjes en wekte de interesse van Spanje.

In 1532 stond Spanje dan ook op de stoep. Een leger van 180 soldaten onder leiding van Francisco Pizarro maakte met behulp van geweld van het Inca Rijk Spaans bezit. De Spanjaard Francisco de Toledo regeerde het land op een effectieve maar onderdrukkende wijze als afgevaardigde van de koning van Spanje. In het begin van de negentiende eeuw groeide de weerstand tegen de Spaanse onderdrukking. Een leger onder aanvoering van de Argentijnse soldaat José de San Martín viel Lima binnen en kort daarna werd de onafhankelijkheid van Peru uitgeroepen. In 1824 werd door Simón Bolívar, een revolutie held uit Venezuela, een definitief einde gemaakt aan de Spaanse overheersing.

In de jaren die daarop volgden kende Peru een machtsstrijd tussen opvolgers van Bolívar totdat Ramón Castilla in 1845 president werd. Hij was verantwoordelijk voor vele belangrijke hervormingen in Peru. Zo zorgde hij voor afschaffing van de slavernij, de constructie van verschillende spoorlijnen en de aanname van een constitutie.

Een verschil over de Chincha eilanden resulteerde in 1864 in een oorlog met Spanje. Geholpen door buurlanden Ecuador, Bolivia en Chili won Peru deze oorlog in 1866, maar werd verslagen door Chili in de oorlog om de Stille Oceaan in 1883. Peru was hierna financieel uitgeput en de spanning met Chili bleef aan.

In de daaropvolgende 25 jaar werd Peru geregeerd door verschillende dictators, maar kende het land ook perioden van democratie. Na de tweede wereldoorlog werden alle pogingen van Peru om een stabiele, democratische regering te installeren door economische problemen onderuit gehaald. Het volk verloor het vertrouwen in de democratie en verschillende dictators namen de macht over.
In 1980 koos het land echter opnieuw voor een democratie en werd na een decennium van problemen Alberto Fujimori verkozen tot president. Hij kreeg met vele harde maatregelen en gebroken verkiezingsbeloften het land weer aardig op de rails en werd ondanks veel tegenstand in het Congres in 1995 en in mei 2000 opnieuw tot president gekozen. Vanwege een corruptieschandaal werd Fujimori in juni 2001 echter afgezet als president en sindsdien is de nieuwe president Alejandro Toledo de eerste man van Peru.

Klimaat

Het laagland ligt geheel in het gebied van het tropische regenklimaat. De temperaturen en de regenval zijn overal hoog, vooral in het noordoosten. Zo heeft Iquitos een gemiddelde temperatuur 32°C en er valt bijna 3000 mm neerslag per jaar. De natste plaatsen van Peru liggen op de oostelijke hellingen.
De regentijd duurt van januari tot april, en overstromingen en aardverschuivingen zijn dan geen zeldzaamheid. Gedurende de droge tijd (mei-oktober) regent het soms weken achter elkaar niet.
In de zuidelijke regenwouden komen onverwachte koufronten uit het zuiden voor, die ‘friajes’ worden genoemd. Ze veroorzaken winderige, regenachtige dagen met dagtemperaturen van 13°-18°C en nachttemperaturen tot 10°C.
Geheel anders is het klimaat in de bergen en op de Altiplano, de hoogvlakte. Hier heerst, al naar gelang de hoogte en de ligging een gematigd tot zelfs een arctisch klimaat. De gematigde streken zijn soms regenrijk, soms droog. De droogste tijd in de bergen ligt tussen mei en oktober, maar in de maanden juni tot augustus zijn er af en toe ‘nevada’s’, met sneeuwval op de toppen en hagel of regen in de dalen. Rond de 4700 meter hoogte variëren de temperaturen van 20°C overdag tot -15°C ’s nachts.

In de regentijd (oktober-april) ontvangen de oostelijke hellingen onder invloed van de passaat nog veel neerslag. De hoogvlakte en de lengtedalen liggen echter in de regenschaduw van de hoge Cordillera's. Op de zuidelijke hoogvlakten komen aanzienlijke temperatuurverschillen tussen dag en nacht voor en hier lijkt een toendraklimaat te heersen.
De sneeuwgrens ligt in de Cordillera Blanca meestal iets onder de 5000 meter. In verder naar het zuiden en verder landinwaarts gelegen delen van de Andes schuift deze op tot wel 6000 meter.
De westkust is droog. De zuidoostpassaat waait hier van zuid naar noord parallel aan de kust, maar heeft onder invloed van de koude Peru- of Humboldtstroom en de felle tropenzon een geringe vochtigheid, zodat bij stijging voor de kust alleen nevel en motregen (garúa of camanchaca) worden gevormd. Door de koude Perustroom, met water uit het zuidpoolgebied, zijn de temperaturen aan de kust ca. 5 °C lager dan die op dezelfde hoogte aan de Atlantische kust van Zuid-Amerika. Vooral de hoofdstad Lima heeft er in de maanden april-november veel last van. Augustus heeft dan temperaturen tussen 13-17°C, terwijl de temperatuur normaal gesproken schommelt tussen 20°-26°C. De jaarlijkse neerslag bij Lima is gemiddeld 34 mm; vaak valt er jaren achtereen geen neerslag.
De droge tijd wordt eens in de zoveel jaar onderbroken door El Niño, een van de evenaar afkomstige warme stroom. Meestal gebeurt dit in de maand december en in 1998 richtte El Niño zeer veel schade aan in met name Noord-Peru. Talloze dorpen kregen te maken met zware overstromingen en modderstromen. In het El Niño-seizoen 1982/1983 ontving Lima meer dan 1000 mm neerslag!

Flora en Faun

Peru heeft over het algemeen een subtropisch klimaat. Dat betekent dat het er behoorlijk vochtig kan zijn, iets waar insecten over het algemeen wel van houden. Voornamelijk kakkerlakken en muggen voelen zich in dit klimaat erg thuis. Ook zult u nog wel eens mieren en termieten tegenkomen.

Tip: mocht u een kakkerlak in uw hotelkamer aantreffen, zet dan een ventilator of, indien mogelijk, uw airconditioning aan. Kakkerlakken hebben een hekel aan koude ruimtes en houden voornamelijk van warme, vochtige plekken. Even voor de duidelijkheid: kakkerlakken komen dus niet af op vuil. U kunt er daarom rustig vanuit gaan dat uw hotelkamer ondanks de kakkerlak schoon is!
Een goede muggenolie (Jaico) en een zakje mottenballen houden ongedierte op afstand.

Politiek/Economie

Peru is een republiek met een President als belangrijkste man. Deze president wordt door het volk gekozen voor een periode van 5 jaar en staat aan het hoofd van het kabinet. Het Congres, dat bestaat uit slechts één kamer, is in Peru de wetgevende macht. Er zitten 120 leden in deze kamer, die allen voor een periode van 5 jaar gekozen worden. De Premier heeft geen uitvoerende macht. Deze is namelijk ook in handen van de President.

De belangrijkste industrieën in Peru zijn mijnbouw, landbouw & visserij, textiel, voedsel, chemicaliën en energie. In de mijnbouw gaat het voornamelijk om het winnen van grote hoeveelheden metalen, petroleum en natuurlijk gas. Suikerbieten, aardappels en rijst zijn in de landbouw de belangrijkste producten en in de vele bossen die Peru rijk is, wordt rubber geproduceerd.
In de visserij gaat het voornamelijk om ansjovis. Meer dan de helft van de visvangst bestaat namelijk uit deze vis. Minder gewenst is de hoge produktie van coca waarvan cocaïne gemaakt wordt. Ondanks de vele pogingen die de Peruaanse regering heeft ondernomen, is Peru nog steeds de grootste producent van de wereld.

De Peruaanse economie is echter altijd een zorgenkindje geweest en zal dat waarschijnlijk ook wel blijven. De regering Fujimori is er in samenwerking met het IMF in geslaagd om de inflatie fors terug te dringen en de inkomsten te laten stijgen. Ongeveer 45% van de bevolking leeft echter nog onder de armoede grens.

Bevolking

Peru telt ruim 25 miljoen inwoners waarvan er ongeveer 13 miljoen in- en om Lima wonen. Het zijn voornamelijk de arme gezinnen die massaal naar de hoofdstad trekken op zoek naar werk en een dak boven het hoofd. Veel van hen hebben dit niet gevonden en komen uiteindelijk terecht in de sloppenwijken rond Lima. De levensomstandigheden zijn hier bedroevend slecht en 50% van de kinderen sterft al voor hun vijfde jaar.

De samenstelling van de Peruaanse bevolking is zeer divers en bestaat uit ongeveer 54% Indianen, 32% Mestiezen, 12% blanken en Spanjaarden en 2% zwarten en Aziaten. Het Quechua is de officiële taal, maar wordt door de overheid onderkend. In Peru wordt dus over het algemeen Spaans gesproken. Wie naar Peru afreist en geen Spaans spreekt wordt daarom aangeraden een goed Spaans woordenboek mee te nemen en zeker een aantal belangrijke woorden en zinnen uit het hoofd te leren. Met Engels kunt u slecht terecht. Alleen in de grotere toeristencentra wordt deze taal gesproken. Wanneer u besluit om richting de Andes of Amazone te trekken, zal u het ook met uw beste Spaans niet meer redden. Naast de voertaal Quechua bestaan er namelijk nog ongeveer 70 andere talen.

Fujimori beloofde na zijn herverkiezing om ongeveer drie scholen per dag te bouwen en heeft zich tot nu toe aardig aan die belofte gehouden. Opgetrokken uit rode bakstenen en niet meer dan een paar jaar oud, zijn scholen makkelijk te herkennen. Met de kwaliteit van het onderwijs is het echter treurig gesteld. De onderwijsbegroting is ondanks budgetverhogingen blijven steken op 4% en de overheidsbestedingen zijn per leerling vaak niet meer dan 100 dollar per jaar.
Mede door de criminaliteit op het platteland en de lage salarissen van onderwijzers behoort het onderwijsniveau in Peru tot het laagste in Zuid-Amerika. 40% van de leerlingen maken niet eens de lagere school af en weinigen gaan nog door naar de middelbare school. Dit resulteert in een analfabetisme van 11%, waarvan het overgrote deel vrouwen.
In 1995 stonden ruim 700.000 studenten ingeschreven aan universiteiten en hogescholen. Het technisch onderwijs is echter van een zeer lage kwaliteit, maar het kwalitatief betere onderwijs aan de privé-universiteiten is uiteraard ook weer stukken duurder.

Cultuur

De belangrijkste godsdienst in Peru is het Katholicisme. Deze godsdienst werd meegebracht door de Spanjaarden en in Peru geïntroduceerd. Op het platteland hechten de mensen echter nog veel waarde aan de gebruiken en overtuigingen uit de tijd voor de Spanjaarden.

Er valt in Peru genoeg te feesten. Van vele feesten is de oorsprong echter niet meer geheel duidelijk aangezien de kerk heeft geprobeerd de christelijke feestdagen samen te laten vallen met de plaatselijke feestdagen en met de Incakalender, die gebaseerd is op de cyclus van de zon. Er is dus niemand die er nog wijs uit kan, maar het is zeker de moeite waard om er eentje bij te wonen.

1 januari is het nieuwjaarsdag, eerste helft van januari is het het Feest van de koningen van Piura. Alle zondagen in februari is het feest in Jauja en Iquitos. Van 8 tot 15 maart vindt het Wijnoogstfeest in Ica plaats. Van 23 tot 30 apri is het Feest van Ayacucho. Op 1 mei wordt de Dag van de Arbeid gevierd. Een echte aanrader is het Feest van de Zon in Cuzco op 24 juni. Een week lang vinden er optredens plaats van theater en muziek in de sfeer van het oude Inca rijk. Nog meer feestdagen: 29 juni St. Peter en St. Paul, 28 en 29 juli onafhankelijkheid, 1 november Aller Heiligen, 25 december kerstmis
De meeste Peruanen spreken eigenljik maar weing Engels. Om land en volk goed te leren kennen raden we je aan om wat kennis van het Spaans op te doen, al zijn het maar een paar woorden. In veel grote steden zijn taalscholen met persoonlijke- en groepslessen. Een leuke manier om de taal te leren en tegelijkertijd wat over de cultuur te ontdekken.
Verkeer en toerisme
De geografische structuur van het land veroorzaakt grote transportproblemen. Het grootste deel van het transport gaat over de weg. De lengte van het wegennet bedraagt ca. 80.000 km, waarvan maar 13% is geasfalteerd. De belangrijkste verkeersaders zijn de Carretera Panamericana (ca. 3400 km) van noord naar zuid grotendeels langs de kust, de Carretera Central Transandino, van Lima-Callao oostwaarts, die via La Oroya en Pucallpa in de toekomst aansluiting zal geven op de Braziliaanse Transamazone-snelweg, en de deels voor verkeer geopende, deels in aanleg verkerende Carretera Marginal de la Selva aan de oostzijde van het Andesgebergte. Het wegdek van de Pan American is nog niet zo lang geleden geheel vernieuwd en er is een tolsysteem ingevoerd om toekomstig onderhoud te bekostigen.
Het spoorwegnet (ca. 2500 km) bestaat uit negen onderling niet verbonden lijnen. Een groot deel hiervan verkeert in een zeer slechte staat en wordt voornamelijk gebruikt voor het transport van mineralen.
De binnenvaart speelt vooral een rol in het Amazonegebied (havens: Iquitos en Pucallpa) en op het Titicacameer. Het merendeel van de im- en export loopt via de zeehaven Callao, ca. driekwart van alle Peruaanse import en ca. een kwart van de totale export; van de overige 25 zeehavens zijn van belang Chimbote, Talara, Mollendo, Matarani, Ilo, Pisco, Salaverry, Bayóvar en Paita. De staatsscheepvaartmaatschappij Corporación Peruana de Vapores (CPV) beschikt over een koopvaardijvloot van ruim 600 schepen, waarvan een twintigtal tankers.
Behalve de internationale luchthavens van Lima (Jorge Chávez), Iquitos, Artequipa en Cuzco beschikt het land over ruim 300 vliegvelden en landingsstrips, waarvan er zeven geschikt zijn voor grotere vliegtuigen. De luchtvaartmaatschappij AEROPERÚ verzorgt het internationale vliegverkeer en een deel van het binnenlandse luchtverkeer, dit laatste samen met de particuliere Faucett.

Peru is vooral voor natuurliefhebbers een interessant land. Speciale attracties zijn het Andesgebergte, het Titicacameer en de Colca Canyon. Peru staat verder natuurlijk bekend om zijn belangrijke erfenis van pre-hispaanse culturen. Een van de grootste toeristische trekpleisters is Cuzco, de oude hoofdstad van het Incarijk. De ruïnes van Machu Pichu worden het meest bezocht. De mysterieuze Nazca-lijnen in de zuidelijke woestijn zijn ook zeer populair. De spectaculaire vondst van het graf van ‘El Señor de Sipan’ in het noorden van Peru betekende een nieuwe trekpleister voor het toerisme.
In 2002 bezochten 400.000 toeristen Peru, een stijging van meer dan 30% ten opzichte van 2001. In 1970 kwamen er nog maar 134.000 bezoekers naar Peru. In 1992 was het aantal bezoekers amper 216.000 door het geweld, de economische chaos en een cholera-epidemie. De Peruaanse overheid rekent binnen niet al te lange tijd op meer dan één miljoen bezoekers per jaar. Het grootste struikelblok om dit aantal snel te halen is de inadequate hotelinfrastructuur van Peru.
De afstanden in Peru zijn als volgt:
Lima - Pisco: 3 uur (lijndienst)
Pisco - Nazca: 4 uur
Nazca - Arequipa: 10 uur
Arequipa - Colca Canyon: 4 uur
Colca Canyon - Puno: 6 uur
Puno - Cuzco: 8 uur

Geld en Valuta

De nationale munteenheid is de Nuevo Sol, voor elke euro ontvangt u ongeveer 3,7 Peruaanse soles. Een Sol bestaat uit 100 centen en is onderverdeeld in muntjes van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 cent. Biljetten zijn er in 10, 20, 50, 100 en 200 Soles

Tijdsverschil

Tijdens de wintertijd is het in Peru 6 uur vroeger dan in Nederland en in de zomertijd is het er 7 uur vroeger.

Elektriciteit

In Zuid-Amerika is het voltage veelal 110 Volt, maar ook 220 Volt komt voor. Controleert u eerst goed wat het voltage is anders kunnen uw apparaten doorbranden. Voor de stopcontacten heeft u de zogenaamde ‘Amerikaanse’ stekkers nodig. Deze hebben twee platte polen en zijn te verkrijgen bij de ANWB-winkel en in de tax free shop op Schiphol.

Nuttige adressen

Ambassade van Peru in Nederland:
Nassauplein 4
2585 EA Den Haag
tel: 070-3653500

Consulaat Generaal van Peru
Amsteldijk 166
1079 LH Amsterdam
Tel: 020-6228580

Ambassade van Nederland in Peru:
Avenida Principal 190
Urb Sta Catalina, La Victoria
Postadres: Casilla 71, Lima 100
Tel: 00511-476 1069/1193/1266/1289
e-mail: nlgovlim@hys.com.pe.

Peru vakantie informatie

Hoofdstad: Lima
Ligging: Zuid-Amerika
Oppervlakte: 1.285.220 km2
Inwoners: 27.925.628