Reisinformatie voor je vakantie

Vakantie Zweden

Vlag van Zweden
Vakantie Zweden

Zweden is een van de dunst bevolkte landen van Europa, maar er bestaan regionaal grote verschillen in bevolkingsdichtheid.
Ongeveer 83% van de bevolking woont in of zeer dichtbij de grote steden, waaronder Stockholm, Malmö en Göteborg.
De enige autochtone minderheid van betekenis wordt gevormd door de ongeveer 15.000 Samen (Lappen) in het noorden, die zowel qua lichaamskenmerken als qua taal en cultuur van de overige Zweden verschillen.
De Samen (Lappen) leven sinds de prehistorie in het noorden van Zweden. Slechts 10-15% van de Samen leeft nog op de traditionele manier. Sommige Samen zijn nog rendierhouders. De meesten leven echter van de bosbouw, landbouw en visserij.

De Zweedse zomer bloeit in bonte kleuren. Overal duiken de landschappen op met vriendelijke meertjes en robuuste rotsen.
De middernachtzon, de zon die zelfs 's nachts niet ondergaat, is één van de mooiste natuurverschijnselen in Zweden. Voor veel bezoekers van Noorwegen, Zweden of Finland is de middernachtzon zelfs het hoofddoel van de reis. Het jaarlijkse midzomernachtfeest is voor zowel inwoners als bezoekers een reden tot feest en vindt plaats op 21 juni.

Klimaat

Zweden heeft een zeeklimaat. De door de golfstroom verwarmde winden bereiken vrijwel het gehele land, maar met name het zuiden. In Lapland duurt de zomer slechts twee maanden, maar dan schijnt de zon ook 24 uur per dag. Als je in de zomer naar Zweden gaat, is het voor bijna 100% zeker dat je daar een stralend blauwe lucht, zonneschijn, temperaturen van tussen de 23°C en 27°C aantreft. Ook de neerslag is hier veel minder dan bij de omringende landen.

Toerisme

Zweden is de parel van de Scandinavische landen. Niet alleen als hoofdstad heeft Stockholm een belangrijke rol, ook als nationaal centrum voor handel en financiën. Het toerisme is vooral 's zomers actief, dan is Stockholm vertrekpunt van talrijke excursies onder meer naar het Mälargebied met het slot Gripsholm in Mariefred, naar Drottningholm en naar Björkö, de grootste nederzetting van het oude Svealand. Stockholm was in 1998 Culturele Hoofdstad van Europa.

Bezienswaardige steden zijn onder andere Malmö, Göteborg, Helsingborg en Visby, met een goed bewaard gebleven stadsmuur met dertien torens. Västeräs en Nyköping hebben middeleeuwse kastelen. Uit de Wasatijd (16de en begin 17de eeuw) dateren de veelal in (Hollandse) renaissancestijl opgetrokken kastelen van Norrköping, Halmstad en Kristianstad. Mölndal bezit een houten slot, in de huidige vorm daterend uit 1796.

Zweden is te groot om in korte tijd te bezoeken. Veel mensen gaan op rondreis naar Zweden. Vergeet hierbij ook niet Lapland te bezoeken. Elke bocht die je maakt in Zweden zorgt weer voor een adembenemend landschap. Men kan in Zweden wildkamperen.

Munteenheid

De munteenheid is de Zweedse kroon, onderverdeeld in 100 öre.

Betaalmiddelen

Travellers cheques worden vaak geaccepteerd in de grotere winkels, restaurants en hotels, maar je doet er verstandig aan deze cheques eerst te verzilveren bij een bank om hoge kosten te vermijden.
Geldautomaten waar je met je europas of giromaatpas kunt pinnen, zijn er meer dan voldoende. Vergelijk hierbij de logo's op de automaat met die op je pasje.
De meeste creditcards worden in Zweden geaccepteerd (met name Visa, Eurocard/Mastercard, Dinners en American Express). Vaak wordt er wel naar een legitimatiebewijs gevraagd. Daarnaast wil men graag je persoonsnummer weten. Voor buitenlanders is dit hun omgekeerde geboortedatum. Dit nummer opgeven werkt vaak beter dan uitleggen dat je geen persoonsnummer hebt, want dat kan men zich in Zweden niet voorstellen.

Prijsniveau

Vooral het prijsniveau van eten en drinken in Zweden ligt hoger dan in Nederland.
Gezondheid:
Er zijn geen vaccinaties nodig voor een bezoek aan Zweden.

Grensdocumenten

Voor Zweden is een geldig paspoort of een geldige toeristenkaart nodig. Kinderen onder de zestien jaar die geen eigen paspoort/toeristenkaart hebben, moeten ingeschreven staan in het paspoort van één van de ouders.

Reisseizoen

April tot en met november zijn de beste maanden om Zweden te bezoeken.

Aanvlieghaven

Er zijn directe vluchten vanuit Nederland naar Stockholm, Göteborg en Malmö. Zweden is ook uitstekend per ferry te bereiken.

Telefoon

Het telefoonnetwerk in Zweden voldoet prima.

Electriciteit

220 V

Taal

Zweeds. Men kan ook goed met Engels in Zweden terecht.

Hoofdstad

Stockholm

Tijdverschil

Er is geen tijdsverschil met Nederland.

Zweden vakantie informatie

Hoofdstad: Stockholm
Ligging: Europa
Oppervlakte: 449.964 km2
Inwoners: 9.001.774