Reisinformatie voor je vakantie

Vakantie Portugal

Vlag van Portugal
Vakantie Portugal

Miljoenen vakantievierders hebben de afgelopen dertig jaar Portugal bezocht. De meesten van hen zijn naar de Algarve gelokt door de zanderige baaien, de goed verzorgde golfbanen, vrolijk beschilderde vissersboten en het bruisende nachtleven in de drukke badplaatsen aan de zuidkust: weinigen zijn teleurgesteld. Anderen verkennen de fraaie steden Lissabon en Porto of bezoeken de swingende steden Estoril en Cascais aan de kust bij Lissabon.

Het ware genoegen van reizen in Portugal is dat het nog steeds een van de minst ontdekte hoeken van West-Europa is. Een gevoel van isolement doordringt nog steeds het karakter van deze natie met tien miljoen zielen in de zuidwestelijke uithoek van het continent. In tegenstelling tot de Algarve, Lissabon, Porto en een paar andere toeristische plekken krijgt noch verwacht Portugal veel bezoekers. Zodoende zijn er legio mogelijkheden voor reizigers om dicht bij dit mooie land en zijn mensen te komen.

In het groene Minho in de noordhoek is menigeen overdonderd door de plaatselijke gastvrijheid, vooral mensen die hebben gelogeerd op particuliere adressen aangesloten bij de Turismo de Habitacão.

Portugal biedt ware wildernis in de afgelegen nationale parken Peneda-Gerêz en Montesinho, de hoogste bergketen van het land. In het zuiden hoeft u maar een paar uur te rijden vanaf het zandstrand van de Algarve om de kurkbomen te zien in de Alentejo, met de verblindend witte dorpjes in Moorse stijl.

Klimaat

De Algarve verheugt zich in een mediterraan klimaattype met lange, hete zomers, milde winters en meer dan 3000 uur zon per jaar, hoewel er tussen september en mei altijd een kans op regen bestaat.
In Alentejo, het achterland van de Beiras en de Alto Douro kunnen de zomers zeer heet zijn. Lente en herfst zijn koeler en de winters in de bergstreken zijn erg koud, met temperaturen onder nul en sneeuw in de Serra de Estrêla
Porto en Minho kennen een gematigd klimaat, met het hele jaar lagere temperaturen en grote kans op regen tussen herfst en lente.

Cultuur

De bevolking kent zo’n tien miljoen zielen, hoewel er drie miljoen Portugezen als migranten werken in Frankrijk, Duitsland, de VS, Canada en Venezuela en elders. Ongeveer 99 procent van de Portugese bevolking is rooms-katholiek. Er zijn kleine protestantse en joodse gemeenschappen.

Taal

De landstaal is Portugees, een Latijnse taal, net als Frans, Italiaans en Spaans. Kennis van het Spaans en/of Frans maakt het Portugees makkelijk te lezen, maar het spreken is wat lastiger. Ondanks duidelijke overeenkomsten tussen de Spaanse en Portugese spelling klinken Portugese woorden heel anders dan hun ogenschijnlijke Spaanse equivalenten. Toch verstaan bijna alle Portugezen Spaans en in toeristengebieden wordt meestal Engels gesproken. Maar als u een paar woorden Portugees kent, zal dat uw reis lonender maken.

Eten

Er zijn veel regionale variaties en specialiteiten. Er is echter één gerecht dat de nationale schotel vormt: bacalhau, gedroogde, gezouten kabeljauw. Er zijn veel manieren om deze vis te bereiden, zoals Gomes de Sá (in laagjes met schijfjes aardappel, uien, olijven en gekookt ei), en conde de guarda (gepureerd met aardappelen en kool).

Veel Portugese maaltijden beginnen met een kom dampende soep. Kijk uit naar caldo verde, met fijngesneden kool en knoflookworst. Vis en fruits de mer zijn ook geliefd en ruim verkrijgbaar, met name in kustplaatsen. Gerechten als camarôes (garnalen), gam-bas (steurgarnalen), sapateiro (grote, harige krab) en lagosta (kreeft), gevangen in de koude, diepe Atlantische Oceaan, zijn heerlijk, maar erg duur. Tot de beste verse vis behoort espada (kousebandvis), carapau (blauwvintonijn), linguado (tong) en natuurlijk de alomtegenwoordige sardinhas (sardines). Pescada (heek) kan ook lekker zijn, maar let op dat de vis fresca (vers) is en niet congelada (bevroren).

De vleesschotels in Portugal kunnen worden opgediend als casserole of gegrild en kunnen bestaan uit bife (biefstuk), porco (varkensvlees), frango (kip) of cabrito (lam). In het noorden wordt vaak stoofpot gemaakt in een aardewerken pot, een pucara. Frango na pucara is bijvoorbeeld een stoofschotel met kip. In het zuiden, vooral in de Alentejo, ziet men vaak de metalen cataplana die als een oester sluit en waarin alles wat de kok erin heeft gedaan pruttelt. Soms worden vlees en vis in hetzelfde gerecht verwerkt, zoals in cataplana alentejana met schelpdieren en varkensvlees. Dit is een bijzonder lekkere combinatie.

Drinken

Port is het beroemdste vloeibare exportproduct van Portugal. In Vila Nova de Gaia, tegenover Porto, kunt u gratis port proeven in de vele expediteurshuizen.
Over het algemeen steken Portugese tafelwijnen het eten naar de kroon: ze zijn goed, eerlijk, karaktervol en vrij van te veel subtiliteit of finesse. Internationaal is Mateus Rosé de bekendste Portugese wijn. Deze werd in de jaren ‘50 uitgevonden voor de exportmarkt.
Onder de lichte wijnen is de droge, licht tintelende vinho verde een favoriet in het hele land. Deze wijn gaat zeer goed samen met vis en fruits de mer. Andere goede witte wijnen zijn soorten van Dão en Serradayres. In de Algarve zijn de goedkope plaatselijke wijnen van Lagoa goed, maar men vindt ze niet vaak buiten die streek.
Volle rode wijnen van Dão en Bairrada in de Beiras zijn overal in het land te koop en passen goed bij de voedzame kost. Een paar apartere rode wijnen om naar uit te kijken zijn Tinto da Anfora en de uitstekende, maar dure Quinta da Bacaloa, gemaakt van Franse Cabernet Sauvignon-druiven.

Restaurants

In bepaalde toeristengebieden eist de wet dat restaurants een menu turistica van drie gangen bieden, inclusief drank en koffie, tegen een vastgestelde prijs. Deze kunnen goed zijn (vooral al als u de Portugezen ze ziet bestellen), maar veel etablissementen hebben een vast menu met groentesoep, gegrilde heek en ijs toe.

Openbaar vervoer

Staatsbedrijf Rodoviária Nacional (RN) bestrijkt het grootste deel van het land, maar veel uitgebreider dan het spoorwegennet. Lange-afstandbussen (RH Expressos) zijn meestal gerieflijk. Er zijn ook diverse privé-bedrijven met uitgebreide diensten.

De nationale spoorwegen, Caminhos de Ferre Portugueses (CP) kent drie soorten diensten: Regional (stopt op de meeste stations); Intercidade (stopt alleen in een paar grote steden) en Rapido (exprestrein tussen Lissabon en Porto). De prijzen zijn redelijk; er zijn veel kortingsmogelijkheden.

Plaatselijk transport

In de grote steden bestaat een compleet openbaar vervoerssysteem. In Lissabon is dat het staatsbedrijf Carris, met bussen, metro (Metro-politano), ouderwetse elektrische trams (eléctricos) en kabelbanen en liften (beide elevadores genoemd).

De taxi’s zijn crèmekleurig en voordelig naar West-Europese maatstaven. In steden worden meters gebruikt; kijk of die ook aanstaan. Buiten de stad wordt de prijs per kilometer berekend. Tussen 22.00 en 6.00 uur stijgt de prijs met 20 procent.

Bootdiensten

Vanuit Lissabon steken veerboten elke 10 of 15 minuten Rio Tejo over naar voorstad Cacilhas vanaf terminal Fluvial naast Praça do Comércio of Cais de Sodré (24 uurs-dienst); de reis duurt 15 minuten. Vanaf Setúbal steekt een 24 uurs-dienst over naar de Tróia Peninsula, zeker elk uur; de reis duurt 20 minuten.

Luchthavens

Portugal heeft drie internationale vliegvelden; Lissabon, Porto en Faro. Lijn- en chartervluchten vanuit heel Europa komen dagelijks op alle drie de luchthavens aan.

Binnenlandse vluchten

TAP Air Portugal en Portugália verbinden Lissabon, Porto en Faro. Portugália onderhoudt een Ponte Areo (Luchtbrug) pendeldienst tussen Lissabon en Porto/Faro; vooraf boeken is niet nodig. Ook chartervluchten zijn beschikbaar.

Praktische zaken

Douane en grensformaliteiten
Nederlanders moeten een toeristenkaart of paspoort bezitten om Portugal te betreden. Een geldige ziektekostenverzekering is ook vereist.

Gezondheid

Staatsburgers uit de EU en bepaalde andere landen krijgen gratis medische noodhulp in Portugal met de relevante documentatie, hoewel een eigen medische verzekering aanbevolen blijft en voor alle andere bezoekers noodzakelijk is.
Tandheelkundige behandeling voor staatsburgers uit de EU is zeer beperkt onder de staatsregeling. U moet waarschijnlijk betalen, en de kosten zijn niet te verhalen. Een persoonlijke medische verzekering dekt deze kosten wel.
Voorgeschreven en niet voorgeschreven medicijnen zijn te verkrijgen bij apotheken (fármacias), die te herkennen zijn aan een groen kruis. Drogisten, die zijn opgeleid voor basale gezondheidszorg, kunnen middelen voorschrijven voor kleine kwalen.
Kraanwater is over het algemeen veilig, maar niet erg lekker. Overal, vooral buiten de steden, is het aangeraden om flessenwater te drinken (água mineral), ofwel sem gás (zonder koolzuur) of com gás (met koolzuur).

Geldzaken

De Portugese munt is de euro.

Tijdsverschil

De Portugese tijd is dezelfde als de Greenwich-tijd. In de lente worden de klokken een uur vooruit gezet, en in de herfst weer een uur terug. Het vasteland van Europa loopt altijd een uur voor.

Portugal vakantie informatie

Hoofdstad: Lissabon
Ligging: Europa
Oppervlakte: 92.391 km2
Inwoners: 10.566.212


Portugal links

Vakantie Algarve