Reisinformatie voor je vakantie

Vakantie Spanje

Vlag van Spanje
Vakantie Spanje

Van de bergachtige grens met Frankrijk in de Pyreneeën, westelijk langs de Golf van Biskaje tot de uitgestrekte Atlantische Oceaan, en zuidelijk tot de zonnige Middellandse-Zeekust, beslaat Spanje het leeuwendeel van het Iberisch schiereiland, waarvan voor Portugal een lange, smalle strook in het westen overblijft. Na Frankrijk en Rusland is Spanje het op twee na grootste land van Europa. Door zijn natuurlijke en culturele verscheidenheid oefent het een enorme aantrekkingskracht uit zowel op avontuurlijke reizigers als op toegewijde zonaanbidders.

Spanje behoort tot het Europese vasteland, maar het heeft zich in historisch opzicht onafhankelijk van de rest van Europa ontwikkeld. De Moorse invasies in de 8e eeuw vanuit Noord-Afrika hebben de Spaanse cultuur en tradities een speciaal tintje gegeven, dat nog steeds merkbaar is. Omdat het maar door één buurland met expansionistische ideeën werd bedreigd, slaagde Spanje erin buiten de talrijke conflicten te blijven die in de loop der tijden in Europa woedden. Regionaal gezien is het land toch sterk verdeeld. Er zijn maar liefst drie half-autonome gebieden in het noorden: Catalonië, Baskenland en Galicië, met elk een eigen taal.
Hoewel delen van het oude geïndustrialiseerde noorden te lijden hebben onder een postindustriële depressie is de Spaanse economie als geheel sterk (weinig voordeel voor bezoekers bij het wisselen van geld) en zijn de vooruitzichten goed. Dit vertrouwen in de economie heeft wonderen verricht op het gebied van de kwaliteitscontrole, wat heeft geleid tot een enorme verandering in de standaard van algemene voorzieningen. Maar deze verbeteringen hebben wel de aanzet gegeven tot aanzienlijke prijsstijgingen in vergelijking met de tijd dat Spanje nog het goedkoopste vakantieland van Europa was. Toch is het nog steeds elke peseta waard.

Klimaat

Over het algemeen is het beter om de meeste gebieden van Spanje te bezoeken van het einde van de lente tot het begin van de zomer, en van het einde van de zomer tot het begin van de herfst. Hiermee ontloopt u niet alleen de verstikkende hitte, maar ook de mensenmassa’s en de hoge zomertarieven. In de winter zakt de temperatuur in het centrale hooggebergte aanzienlijk.

De zomertemperatuur in het noorden is ideaal voor zwemmen en zonnebaden, maar in het noordwesten kunt u ook regen verwachten. Als het hoogzomer is (juli-augustus), proberen zelfs de plaatselijke bewoners de droge, genadeloze hitte van Madrid en de centrale vlaktes te ontlopen, terwijl het in de zuidelijke en oostkustgebieden onaangenaam klam kan zijn.

Voor zon in de winter kunt u op de Canarische Eilanden terecht, waar de temperatuur zelden onder de 17 graden komt. Op het vasteland, de zuidkust en delen van de centrale en zuidoostkust is het het hele jaar aangenaam mild, al is zwemmen niet echt mogelijk. In de winter kunt u uiteraard in de Pyreneeën, de Picos de Europa en de Andalusische Sierra Nevada goed skiën.

Cultuur

De Spanjaarden zijn over het algemeen makkelijke, vriendelijke mensen, ook al zou u het niet denken als u in Madrid in een file terechtkomt of tijdens het spitsuur in de metro van Barcelona zit. Maar de madrilenos en de Catalanen zijn een apart slag: dynamischer en Europeser dan veel van hun landgenoten.

De meeste Spanjaarden hebben nog steeds groot vertrouwen in manana: doe niet vandaag wat je tot morgen uit kunt stellen. Het heeft ook geen zin hen op te jutten. In plaats dat dit het proces versnelt, zal het eerder vertragend werken

Eten en drinken

Eten

U zult zelden teleurgesteld worden in de keuze, de pittige smaak of de grootte van de porties die in de plaatselijke restaurants in heel Spanje worden geserveerd. Elke regio kent zijn eigen culinaire hoogstandjes, van de visgerechten uit het noorden tot de rijstschotels uit het oosten, van de geroosterde gerechten uit Midden-Spanje tot de malse hammen en gebakken vis uit het zuiden. En meestal is er een lokale wijn die er goed bij past.

Het klassieke Spaanse gerecht is paella, genoemd naar de zwarte ijzeren pan waarin de saffraanrijst wordt gebakken. De kok voegt daar verschillende combinaties aan toe van inktvis, chorizo (een pittige worst), kip, mosselen, garnalen, konijn, ui, pepertjes, erwten enzovoort, al naargelang het soort paella dat op het menu staat. Het wordt altijd op bestelling gemaakt.

Er zijn nog twee andere favoriete nationale gerechten die bij alle toeristen bekend zijn. Het eerste is gazpacho, een Andalusische koude soep waaraan gesneden tomaten, pepers, komkommers, uien en croûtons zijn toegevoegd. Het tweede is tortilla, aardappelomelet. De vele variaties kunnen koud of warm worden geserveerd.

Een tapa is een kleine portie voedsel die is bedoeld om u ervan te weerhouden naar het restaurant te vertrekken om daar te gaan eten, zodat u kunt blijven drinken. Ooit werden tapas gratis geserveerd, maar dat gebeurt nog maar zelden. Toch zijn de tapas-bars populairder dan ooit.

Dranken

Van de tafelwijnen is de oudste en meest beschermde denominación de Rioja. Uit de Ebro-vallei in Noord-Spanje komen enkele uitzonderlijke rode wijnen (tinto). Uit Aragon, ten oosten van La Rioja, komen een paar krachtige rode Cariñena-wijnen. De bekendste wijnen van Midden-Spanje zijn de zachte rode wijnen van Valdepeñas, uit La Mancha.

De sherry van Jerez de la Frontera wordt in het zuidwesten gemaakt. Probeer als aperitief de koud geserveerde droge fino of de medium-dry amontillado. Een donkere, zoete soort, oloroso, smaakt ook goed na het eten.

De Spaanse brandewijn is vaak zoeter en zwaarder dan Franse cognac. Het is een belangrijk ingrediënt van sangría, waarschijnlijk het populairste toeristendrankje in Spanje. Sangría is een verrukkelijke mix van wijn, sinaasappel- en citroensap, brandewijn, mineraalwater, suiker, stukjes fruit en ijs.

Bier (cerveza) schuimt over het algemeen en is niet erg sterk. Er bestaan verschillende Spaanse merken en ook buitenlands bier is overal te krijgen. Een biertje is una cerveza pequeña; una cerveza grande is een grote pint.

Accommodaties

Hotels

Alle hotels in Spanje worden door de overheid gecontroleerd en op basis van de voorzieningen gekwalificeerd met 1 tot 5 sterren. De meeste toeristenaccommodatie in Spanje heeft 3 of 4 sterren en voldoet in redelijke mate aan de internationale maatstaven.

Jeugdherbergen

Deze zijn redelijk schaars en liggen ver uit elkaar. U kunt een lijst met Spaanse jeugdherbergen opvragen bij het Spaanse verkeersbureau. Als er geen beschikbaar is, zoek dan een fonda, de eenvoudigste accommodatie die er is. Fondas bieden tamelijk Spartaanse voorzieningen, maar zijn vaak zeer centraal gelegen. Sommige kamers hebben voor drie of vier bedden, die voor een gezelschap zeer voordelig zijn.

Paradores

De opmerkelijkste accommodatie in Spanje bestaat uit de paradores. Deze verblijven zijn staatseigendom. Ze zijn soms gevestigd in historische of in moderne gebouwen en liggen in de prachtigste omgevingen. Het doel ervan is toeristen de kans te geven om ‘het echte Spanje’ te leren kennen.

Kamperen

Spaanse kampeerterreinen zijn verdeeld in vier categorieën (luxueus, 1e, 2e en 3e klas) en de tarieven en faciliteiten variëren dienovereenkomstig. Op alle terreinen zijn toiletten, drinkwater, douches, elektriciteit, eerste hulp, kluisjes voor uw waardepapieren en een bewakingsdienst (24 uur) aanwezig.

Vervoer

Autoverhuur

In heel Spanje bevinden zich plaatselijke en internationale autoverhuurbedrijven met een grote verscheidenheid aan auto’s en tarieven.
Een WA-verzekering is altijd bij de prijs inbegrepen, evenals een all-risk-verzekering, mits u van tevoren boekt. Over het algemeen dekt uw gewone reispolis de kosten in geval van persoonlijke ongelukken.

Om een auto te kunnen huren moet u, als u met creditcard betaalt, minstens 21 jaar oud zijn. De minimumleeftijd is 23 jaar als u contant betaalt. In het laatste geval kan men u om een extra borgsom vragen. Ook al moet u officieel in het bezit zijn van een internationaal rijbewijs of een recent Europees rijbewijs met vertalingen, toch worden in de praktijk rijbewijzen uit alle bekende landen gewoon geaccepteerd.

Openbaar vervoer

Bussen (autobús) zijn in de meeste gebieden goedkoop, redelijk comfortabel en betrouwbaar, maar houd er rekening mee dat er op zondag veel minder bussen rijden. Er zijn uitgebreide busdiensten in de grote steden, maar op het platteland zijn er alleen verbindingen tussen de provinciale centra. Verbindingen naar kleinere steden en vakantieoorden zijn er dus vaak niet, zelfs niet als deze vlakbij liggen.

Madrid is het centrum van het ingewikkelde netwerk van de RENFE (Spaanse Nationale Spoorwegen), dat zich als een spinnenweb tot de verste hoeken van het land uitstrekt. Er is een verbijsterend aantal soorten treindiensten (trein = tren), van de stoptreinen van de plaatselijke diensten als de Tranvía of Omnibus, tot de hoge-snelheidstrein AVE, die in twee uur van Madrid naar Sevilla rijdt. Daartussenin zijn er de Expreso en de Rápido (lange- afstandstreinen) en de luxere Talog, Electrotren en de TER. Deze zijn aanzienlijk duurder en de plaatsen moeten van tevoren worden gereserveerd.

Plaatselijk transport

De letters SP (servicio público) op de voor- en achterbumper van een auto geven aan dat het een taxi is. Er zal ook een groen licht op de voorruit of het groene teken LIBRE staan, dat aangeeft dat de taxi vrij is. In de toeristische gebieden hebben taxi’s vaak geen meter, maar de tarieven voor de meeste bestemmingen liggen vast en zijn aangegeven op een bord op de taxistandplaats. Deze zijn redelijk naar Europese maatstaven, maar u kunt de prijs van tevoren afspreken met de chauffeur.

Praktische zaken

Douane en grensformaliteiten

De meeste bezoekers, onder wie alle inwoners van EU-landen, de V.S., Canada, Ierland, Australië en Nieuw-Zeeland, hebben alleen een geldig paspoort nodig (geen visum) om Spanje binnen te komen. Bezoekers uit Zuid-Afrika hebben een visum nodig. Als u langer dan 90 dagen wilt blijven, kan het Spaanse consulaat of verkeersbureau u voor uw vertrek hierover adviseren.

Omdat Spanje lid is van de Europese Unie, kunt u tussen Nederland/België en Spanje zonder beperkingen goederen meenemen voor persoonlijk gebruik. Voor het meenemen van belastingvrije artikelen gelden nog wel beperkingen. Informeer hiernaar voor uw vertrek. Toeristen mogen een ongelimiteerd bedrag in Spaans of buitenlands geld invoeren. Als u het land verlaat, mag u buitenlands geld uitvoeren tot het equivalent van 1 miljoen peseta.

Gezondheid

Inwoners van de Europese Unie kunnen een E111-formulier aanvragen, waarmee binnen de EU gratis medische zorg wordt verstrekt. Het is onverstandig om zonder medische verzekering te reizen, omdat behandelingen duur kunnen uitvallen.

Veel bezoekers uit het noorden hebben vaak last van pijnlijke verbranding, omdat ze zich de eerste twee dagen te veel aan de zon blootstellen. Doe het de eerste paar dagen dus rustig aan. Doe ook rustig aan met de consumptie van alcohol. De goedkope drankjes worden in leververwoestende hoeveelheden geschonken, en bier en sangría weten hun weg ook te vinden, zeker in combinatie met de hitte. Drink veel water uit flessen (agua mineral) om uitdroging te voorkomen.

Elk plaatselijk toeristenbureau heeft een lijst van artsen en tandartsen die u in uw eigen taal te woord kunnen staan. In alle grotere steden vindt u ziekenhuizen, en in de kleinere plaatsen zijn er eerste-hulpposten (casa de soccorro).

Apotheken (farmacia) zijn te herkennen aan een groen kruis; ze zijn geopend tijdens de normale winkeltijden. Bovendien is er in elke stad bij toerbeurt altijd één apotheek die de hele nacht open is (de farmacia de guardia); naam en adres staan op de deur van de andere farmacias.

Geldzaken

De monetaire eenheid in Spanje is de euro. In de grote steden en badplaatsen is er in het hoogseizoen altijd wel een bank buiten de normale openingstijden en op zaterdag open.
Voor reischeques krijgt u altijd een betere koers dan voor contant geld. Creditcards, reisscheques, Eurocheques worden in de meeste hotels, restaurants en grote winkels geaccepteerd. Er zijn pinautomaten aanwezig.

Spanje vakantie informatie

Hoofdstad: Madrid
Ligging: Europa
Oppervlakte: 504.782 km2
Inwoners: 40.341.462